Fogyni szeretne? Egyen rebarbarát!

rebarbara
Vágólapra másolva!
A rebarbara nem tartozik a közkedvelt zöldségek közé, mivel rendkívül savanykás az íze. Ettől függetlenül azonban egy igazi kincs kerülhet az asztalunkra, ha beépítjük az étrendünkbe. Fogyni vágyóknak kifejezetten ajánlják, mert rendkívül alacsony a kalóriatartalma, emellett rengeteg ásványi anyag és vitamin található meg benne, amelyre a szervezetnek szüksége van. Ám ez még mind semmi, hiszen egy nagyon sokrétű zöldségről van szó; gyakorlatilag bármit készíthetünk belőle, amit a szemünk és a szánk megkíván.
Vágólapra másolva!

A rebarbarát már időszámításunk előtt is ismerték, ám kezdetben inkább gyógynövényként tekintettek rá, sem mint konyhai alapanyagként: elsősorban gyógyhatásai miatt használták. Levelei sötétzöld színűek, fogyasztásra alkalmatlanok a magas oxálsavtartalom miatt, a szára viszont ehető, halvány vagy egészen sötét rózsaszín is lehet.

Forrás: Shutterstock

A zöldség a jellegzetes savanykás ízét a benne található savaknak, köztük az oxálsavnak köszönheti. Hasznos növényi rostokat, flavonoidokat, polifenolokat, A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat és szelént tartalmaz. Segíti a fogyást, az emésztést, az anyagcserét, a vérkeringést, valamint véd a különböző szív- és érrendszeri betegségek ellen.

A rebarbara alacsony kalóriatartalmú, fogyasztását gyakran ajánlják diétázóknak, fogyókúrázóknak.

A növényben található különféle szerves vegyületek, valamint a szervezet anyagcseréjére gyakorolt hatása miatt hatékonyabbá válik a zsírégetés. Az étkezési rostok megnövelik a jó koleszterinszintet, illetve biztosítják

az emésztőrendszer egészségét,

a benne található antioxidánsok pedig felveszik a harcot a szabad gyökök ellen. Sőt, a rebarbara még az immunrendszert is erősebbé teszi, hiszen ez az egyik legjobb C-vitamin-forrás.

Forrás: Shutterstock

Süssön-főzzön rebarbarával

Vásárlásnál figyelni kell a frissességre, mint minden zöldség és gyümölcs esetében. Ha megkarcolja a körmével a szárát, és lé folyik ki belőle, akkor friss. A zöldes színűek helyett inkább válassza a pirosas, rózsaszínes szárakat, hiszen azokban kevesebb az oxálsav. Ezért a zöldebb, túl korán leszedett hajtások

fogyasztása nem javasolt.

Szárából készülhet kompót, lekvár, szörp, bor, megfőzheti, megsütheti, készíthet belőle desszertet, levest vagy mártást. Savanykás íze miatt párosítsa édes alapanyagokkal, mint az eper vagy a cseresznye.

A levélnyeleket felhasználás előtt hámozza meg, majd forrázza le. Így semlegesítheti az oxálsavat.

Továbbá, ha megfőzi, az első forrás után öntse le róla a vizet, majd tegye fel újra főni immár friss vízben.

A rebarbarának ebben a hónapban épp szezonja van, úgyhogy látogasson ki a helyi piacra, és építse be az étrendjébe. Készítsen rebarbarás-sáfrányos csirkét!

Forrás: Eating Well

Rebarbarás-sáfrányos csirke

Hozzávalók:

  • 2 és 1/2 csésze apróra vágott rebarbara
  • 2 nagy vöröshagyma, vékonyra vágva
  • 3 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • egy csipet sáfrány
  • 8 csirkecomb
  • 1/4 csésze fehérbor
  • 1/3 csésze barna cukor
  • 1/4 csésze apróra tört mandula

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 170 fokra. Keverje össze a rebarbarát, a hagymát, a gyömbért, a fokhagymát, az olajat, a sót, a borsot, az őrölt gyömbért, a fahéjat és a sáfrányt egy nagy tálban.

Forgassa meg benne jól a csirkét, utána öntse a keveréket egy sütőedénybe, majd tegye rá a combokat is.

Öntse rá a bort, szórja meg barna cukorral, majd süsse a csirkét 50 percig, vagy míg aranybarna lesz. Tálalja mandulával megszórva.