A béke szimbóluma muffinba sütve

olíva muffin
Vágólapra másolva!
Számos olyan növényt ismerünk, amelyeknek már az ókorban vagy a középkorban is fontos szerepük volt. Ilyen az olíva is, amelyet már időszámításunk előtt is ismertek és használtak: olaja elsősorban bőrápolóként szolgált, illetve ezzel kenték be a halottak testét. Sőt, a Bibliában is találkozhatunk vele: az özönvíz végét egy galamb jelzi, amely a béke szimbólumát, egy olajágat tart a csőrében.
Vágólapra másolva!

Láthatjuk, hogy Noé már Krisztus előtt megtapasztalta az olíva csodáját, noha őt a növény jelképe érdekelte elsősorban, és nem a jótékony tulajdonságai. Nem titok ugyanis, hogy a bogyók valódi kincsek a mediterrán étrendben.

Galamb olívaággal Forrás: Shutterstock

Az olívabogyó zsírokban – elsősorban Ómega-9 egyszeresen telített zsírsavban –, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, vasat, sok nátriumot, A-, E-, D- és K-vitamint tartalmaz.

Polifenol-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású, javítja a csont ásványi sűrűségét, továbbá a kalcium és a foszfor hozzájárul a csontok egészségéhez.

Az egyszeresen-telítetlen zsírsavak és a polifenolok védelmet nyújtanak az érszűkülettel, illetve a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, növeli a jó koleszterinszintet, sőt az olívabogyó még a máj, illetve a belek funkcióit is javítja, és jó hatással van a látásra. A benne található A-vitaminnak köszönhetően javul az éjjeli látás, folyamatos fogyasztásával megelőzhető a szürkehályog, a zöldhályog és a különböző időskori szembetegségek.

Forrás: Shutterstock

Egykor a béke szimbólima, ma muffinalapanyag

Az olívabogyó kezdeti zöld színe az érés során barnára változik, majd feketére, ha teljesen beérett és megpuhult.

A belőle készült olajokkal körültekintően kell bánni, hiszen jelentős minőségi különbségek figyelhetőek meg közöttük:

a legjobb az extra szűz olívaolaj. Amerikában például ez a legtöbbet hamisított élelmiszer.

Az olívabogyót fogyaszthatjuk magában, megtölthetjük például sajttal, jalapenóval, sőt még citrom- és narancsdarabkákkal is. Felszolgálhatjuk köretként, salátákhoz, előételként, rizsételekhez, és még koktél- vagy desszertalapanyagnak is kiváló. Készítsen olívás muffint a hétvégén!

Forrás: Vegansandra

Olívás muffin

Hozzávalók:

  • 125 g liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • ¼ teáskanál bors
  • 60 ml tej
  • 60 ml joghurt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 65 g karikára vágott olívabogyó
  • 50 g feta sajt

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 200 fokra, és bélelje ki a muffinsütőt papírral. Egy edényben keverje össze a lisztet, a sütőport és a borsot.

Külön edényben keverje össze a tejet, a joghurtot, a tojást, az olajat és a fokhagymát; adja hozzá a lisztes keverékhez a felkarikázott olívabogyóval és az apróra vágott sajttal együtt. Tegyen félre néhány karika olívabogyót a muffin tetejére.

Dolgozza össze a keveréket, majd tegye a sütőformába. Díszítse a tetejüket olívakarikákkal, majd süsse 200 fokon 20-25 percig.