Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket egye a szeme egészségéért

Vágólapra másolva!
Ön is gyakran hallotta kiskorában azt a szüleitől, hogy ha nem piszkálja ki a levesből a répát, hanem megeszi, akkor szépen fog tudni fütyülni? Minden bizonnyal. És azt tudta, hogy a répa a szem egészségében is fontos szerepet játszik? Valószínűleg. Ám azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy nemcsak a narancssárga zöldség van hatással a látásra, hanem például a kelkáposzta, a tojás, az áfonya és a mandula is.
Vágólapra másolva!

Egy kiegyensúlyozott és egészséges étrend fenntartása nemcsak az alakunk, hanem a látásunk miatt is rendkívül fontos. Sajnos, ahogy öregszünk, úgy romlik a szemünk is, ám csökkenthetjük a súlyos szemkárosodás és a különböző betegségek kialakulásának kockázatát, ha megfelelően táplálkozunk.

Forrás: Shutterstock

A szemnek rendkívül sokféle antioxidáns hatású vitaminra és tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon; luteint, zeaxantint, A-, C-, E-vitamint, béta karotint, Ómega-3 zsirsavat és cinket kell rendszeresen fogyasztani. Emellett persze érdemes elkerülni a magas telítettzsír- és cukortartalmú ételeket.

Az egyik olyan élelmiszer, amely a szemünk egészségét szolgálja, a tojás.

A tojássárgája ugyanis A-vitamint, luteint, zeaxantint és cinket is tartalmaz. Az A-vitamin és a cink a szaruhártya, illetve a retina egészségéért felelnek, a lutein és a zeaxantin pedig az öregkori szembetegségekkel vehetik fel a harcot.

A-vitamin-hiányban szenvedőknél először a szürkületi látás, illetve a szem sötéthez való alkalmazkodása romlik, ami akár

éjszakai vaksághoz is vezethet.

Ha a hiány hosszabb ideig fennáll, akkor a látás tovább romolhat, és akár a teljes vakság is kialakulhat.

Mivel a tojás rendkívül sokoldalú, reggelire, ebédre és még vacsorára is fogyaszthatjuk; saláták, szendvicsek kiegészítője lehet, megsüthetjük és megfőzhetjük.

A mandulafogyasztás – E-vitamin-tartalmának köszönhetően – segít megelőzni a korral kialakuló szürkehályogot.

Ehetjük joghurtok, reggeli gabonapelyhek vagy saláták mellé, azt azonban vegyük figyelembe, hogy magas a kalóriatartalma, ezért érdemes napi egy adagra korlátozni a fogyasztást. E-vitamint tartalmaz továbbá a napraforgómag, a földimogyoró és a mogyoró is.

Forrás: Shutterstock

A sárgarépában A-vitamin és béta karotin is van, amelyek segíthetnek megakadályozni a súlyos szemfertőzések kialakulását. Fogyaszthatjuk salátákhoz, levesekhez, turmixokhoz adva, köretként, illetve belekeverhetjük a muffin vagy a palacsinta tésztájába is.

A kelkáposzta luteint és zeaxantint

tartalmaz, a narancs és más citrusfélék C-vitamint, amely hozzájárul a szem ereinek egészségéhez, az áfonyában található erős antioxidáns, az antocián pedig véd a nap káros sugaraitól, illetve a retinát szabad gyököktől.

Az Ómega-3 zsirsav jelentős mennyiségben a tengeri halfajtákban – lazac, tonhal és makréla – található meg.

Fontos szerepet játszik a csecsemők látásának kialakulásában; hiánya összefüggésbe hozható a különböző szembetegséggel.

A szeme egészségéért készítsen kelkáposztás-sárgarépás salátát!

Forrás: Gourmande in the Kitchen

Sárgarépa- és kelkáposztasaláta

Hozzávalók:

  • 8 sárgarépa
  • 1/4 csésze növényi olaj
  • 1/2 csésze víz
  • 3 póréhagyma fehér része, vékonyra szeletelve
  • 1/3 csésze mazsola
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, bors
  • 4 nagy kelkáposztalevél, felszeletelve

Elkészítés:

Egy hámozóval vágja vékony szalagokra a sárgarépát. Egy serpenyőben melegítse fel az olajat, öntse bele a póréhagymát, és pirítsa 5 percig.

Adja hozzá a mazsolát, a fokhagymát, a gyömbért, a citromot, fél teáskanál sót, és főzze 1 percig.

Öntse hozzá a sárgarépát, a káposztát, a vizet, majd főzze 10 percig. Keverje hozzá a citromlevet, és sózza, borsozza ízlés szerint.