Kitört a vulkán a konyhában

lávasüti
Vágólapra másolva!
Anna Olsont a magyar nézők már több tévécsatornáról is ismerhetik, sőt tavaly a Gourmet Fesztivál vendége volt Budapesten. Híres a közvetlen természetéről és persze a csodás desszertjeiről, köztük a forró karamellel töltött lávasütikről, amelyeket most ön is elkészíthet.
Vágólapra másolva!

Anna Olson, a népszerű kanadai cukrász egy új sorozattal és egy új évaddal jelentkezik a Food Network tévécsatornán májusban.

Anna Olson Forrás: Food Network

A „Meríts ihletet Anna Olsonnal!" című műsorban Anna elhagyja kedvenc konyháját, és útra kel Ázsiába.

Minden egyes epizódban egy profi séftől tanul meg mindent, mielőtt otthon is kipróbálná új tudását.

Anna először a Fülöp-szigeteki ízekkel ismerkedik meg, majd irány Szingapúr, ahol megtanulja pár családi kedvenc elkészítését. Utána Bangkokba indul, hogy bonyolult thai receptekkel ismerkedjen, majd pár klasszikus vietnami fogást les el Ho Si Minh városában, és ázsiai technikákat sajátít el Hongkongban.

A „Sütés Anna Olsonnal" új, 4. évadában

a cukrászhölgy azt mutatja be, hogyan készíthetünk finom falatokat házilag: a sütés alapjaitól egészen a profiknak való receptekig kalauzol minket. Remek ötleteket, hasznos tippeket és titkokat ismerhetünk meg a sütés világából.

Készítse el a híres cukrásznő karamellel töltött lávasütijeit!

Forrás: Food Network

Forró karamellel töltött lávasütemények

Hozzávalók a karamellhez:

  • ⅔ bögre* 1,5%-os tej
  • ⅓ bögre habtejszín
  • ½ bögre sózatlan vaj
  • 1 bögre kristálycukor
  • ½ bögre barna cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje

*1 bögre = 2,5 dl

Hozzávalók a sütikhez:

  • 10 evőkanál szobahőmérsékletű sózatlan vaj
  • ¾ bögre barna cukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • 2 és ½ bögre liszt
  • 1 és ½ teáskanál sütőpor
  • 1 és ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál só
  • fahéjas cukor

A karamell elkészítése:

Béleljen ki egy kenyérsütő formát sütőpapírral. Egy közepes lábasban melegítse fel a tejet, a tejszínt és a vajat. Adja hozzá a krisály- és a barna cukrot, keverje jól össze, hagyja felforrni, utána vegye le a lángot, és főzze folyamatos keverés mellett, amíg a hőmérséklete eléri a 120°C fokot a cukrászhőmérőn. Ezt követően vegye le az edényt a tűzről, és keverje bele a sót, illetve a vaníliát.

Öntse a karamellt az előkészített sütőformába, és hagyja teljesen kihűlni, megszilárdulni. Ez körülbelül 12 óra. Ha letelt az idő, vegye ki a sütőedényből, vágja körülbelül 2 centiméteres négyzetekre. Ehhez a recepthez 12 négyzetre lesz szükség. A felesleget tegye légmentesen záródó tárolóedénybe.

A sütemény elkészítése:

Melegítse elő a sütőt 190°C fokra, és béleljen ki egy tepsit sütőpapírral. Kézi vagy elektromos habverővel keverje simára a vajat és a barna cukrot, majd adja hozzá a tojást és a vaníliát. Szitálja hozzá a lisztet, utána keverje bele a sütőport, a fahéjat és a sót is.

Adagolja a tésztát egy evő- vagy egy fagylaltadagoló kanál segítségével. Minden darabot lapítson ki kézzel, nyomjon a közepébe egy karamelldarabot, és vonja körbe teljesen a tésztával. A két tenyere között formázzon belőle apró labdát, utána forgassa meg fahéjas cukorban.

Helyezze a sütiket a tepsire egymástól 5 centiméterre, süsse 12-14 percig, míg a szélei épphogy megbarnulnak. Ha tovább süti, a karamell kifolyhat a közepéből.

A „Sütés Anna Olsonnal" új évada május 7-étől hétköznapokon, 17:00-tól dupla epizódokkal, az új sorozat, a „Meríts ihletet Anna Olsonnal!" május 3-ától csütörtökönként, 20:00-tól dupla részekkel látható a Food Networkön.