Ez a spanyol reggeli lesz az új kedvence

empanada
Vágólapra másolva!
A mindig rohanó hétköznapokon sajnos nincs annyi időnk a nap legfontosabb étkezésére, mint szeretnénk: nem tudunk nyugodtan leülni, és a családdal együtt megreggelizni. A hosszú hétvégén azonban élhetünk a lehetőséggel. Készítsünk spanyol reggelit a családnak, és induljon együtt a nap!
Vágólapra másolva!
Forrás: Food Network

Az empanada sült, töltött tésztabatyu, a spanyol és portugál konyha része. A reggeli és vacsora gyanánt is szívesen fogyasztott ételnek számos fajtája létezik; mi most egy sonkával és tojással készített receptet hoztunk el önnek.

Sonkás-tojásos empanadák paprikaszósszal

Hozzávalók a paprikaszószhoz:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • ½ vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 225 g paprika, apróra vágva
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 2 evőkanál főzőtejszín vagy tejföl
  • kevés méz, ízlés szerint
  • ¼ bögre* apróra vágott friss korianderlevél

*1 bögre= 2,5 dl

Hozzávalók a sonkás-tojásos töltelékhez:

  • 4 evőkanál sózatlan vaj, felkockázva
  • 1 bögre apróra vágott sonka
  • 8 db nagy tojás, felverve
  • 2 újhagyma, zöld és halványzöld részei apróra vágva
  • ¼ bögre kecskesajt
  • só és frissen őrölt fekete bors

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 bögre liszt
  • egy csipet só
  • egy kevés víz
  • 3/4 bögre vaj
  • 2 db tojás 2 evőkanál vízzel felverve, a tészta megkenéséhez

A paprikaszósz elkészítése:
Melegítse fel a serpenyőben az 1 evőkanál olívaolajat, dinsztelje a hagymát, utána adja hozzá a fokhagymát, végül a paprikát. Sózza, borsozza, és főzze 5 percig.

Tegye a keveréket egy turmixgépbe, adja hozzá a maradék olajat, az ecetet, a tejszínt, a mézet, és keverje, míg sima szószt kap.

A sonkás-tojásos töltelék elkészítése:
Egy teflonos serpenyőben olvasszon meg 2 evőkanál vajat, adja hozzá a sonkát, és pirítsa míg aranybarna lesz. Szedje ki egy papírtörlővel kibélelt tányérra, és tegye félre.

Vegye kicsire a lángot, tegyen a serpenyőbe még 2 evőkanál vajat, a 8 felvert tojást, és süsse néhány percig. Öntse át egy tálba, keverje hozzá az újhagymát, a kecskesajtot, a sonkát, a sót és a borsot.

A tészta elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 220°C fokra, és béleljen ki egy tepsit sütőpapírral. Gyúrja össze a lisztet, a vajat, a sót és annyi vizet, hogy a tészta formázható legyen. Nyújtsa vékonyra, utána szaggasson belőle 18 centiméter átmérőjű köröket.

Oszlassa el a tölteléket a tésztakorongok közepén, kenje meg a tészta szélét a vízzel felvert tojással, végül hajtsa rá a keverékre úgy, hogy félhold alakú formákat kapjon. Nyomkodja le a széleket villával.

Kenje meg a batyukat a vízzel felvert tojással, vágja be a tetejüket, és süsse az empanadákat körülbelül 10 percig, vagy míg aranybarnák lesznek. Tálalja paprikaszósszal és friss korianderlevéllel.