Többmilliós borokra lehet licitálni Tokajban

Tokaj. tokaji borok árverése
Vágólapra másolva!
Gyűjtőket, borkereskedőket, étteremtulajdonosokat várnak jövő péntektől a Nagy Tokaji Borárverésre, ahol a térség legkülönlegesebb boraira lehet licitálni. Itt nem kivétel, hanem álalános a milliós árnál kezdődő bor, de a legelszántabb licitálók, köztük külföldiek, akár 8 millió forintot is kifizethetnek egy adott tételért a várakozások szerint.
Vágólapra másolva!

Az árverésen hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálni szoktak. A külföldi résztvevők létszámnövelése kiemelt cél is, ezért idén a Tokaji Borlovagrendnek köszönhetően a híres Londoni 67 Pall Mall klub tagjai is csatlakoznak az árveréshez, és élő, online kapcsolat segítségével licitálhatnak a ritka magyar borokra. Mindez, persze az árakra is hatással lehet, noha a legtöbb tétel már így is 1 millió forint körüli áron kelhet el.

Borok 70 millióért

Az április 21-én tartandó aukción ezúttal is olyan különleges tokaji borokra lehet majd licitálni, amelyek a piacon más módon nem fellelhetők. Rekordszámú, összesen 33 bor kerül kalapács alá, amely 24 termelőtől származik, ezek összesített becsértéke idén 70 millió forint.

Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség.

Az árverési tételeket az előző évekhez hasonlóan most is egy szakmai borvizsgáló bizottság válogatta össze.

Forrás: Csáki Szilárd

A friss hordóminták mellett természetesen palackozott tételekre is lehet majd licitálni, bár idén utóbbiak lesznek kisebbségben.

Bor 1963-ból

Az árverés fő tételét a Tokaji Borlovagrend elnöksége valamint Mészáros Gabriella (AIWS), Ronn Wiegand (MS, MW) és a Grand Tokaj főborásza Áts Károly, illetve a Grand Tokaj vezérigazgatója Goreczky Gergely választotta ki az állami borászat Szegi pincéjében számtalan muzeális bor közül.

Forrás: Csáki Szilárd

A választás a Grand Tokaj egy 1963-as 5 puttyonyos Tokaji Aszújára esett.

Mészáros Gabriella borakadémikus így ír a 2018-as árverés különleges tételről: "Színében mély arany, borostyánba hajló reflexekkel. Leheletfinom opálosság megjelenik benne.

Az oxidáció finoman lengi körbe az illatot, mély és meleg, elegáns tónusokat adva a bornak. Kóstolva remek savai és visszafogott édessége tűnik fel elsőként. Egyensúlya kifogástalan, nyoma nincs benne fáradtságnak. Mivel nem a cukor dominál ízeiben, bőven van lehetősége a még mindig érezhető gyümölcsösségnek és visszafogott ásványosságnak a megjelenésre. Aromatikáját egyértelműen a fűszeres, aszalt gyümölcsös jegyek határozzák meg. Izgalmas és elegáns bor, sima textúrával, hosszú lecsengéssel. Megfelelően tárolva még van benne potenciál."

Forrás: Photo: Szentirmai Zsolt

A Nagy Tokaji Borárverés programjai már április 20-án megkezdődnek, és április 22-ig tartanak. Az árverés 21-én, délután lesz. A kísérő rendezvényekről és az aukción szereplő borokról az érdeklődők a www.tokajiborlovagrend.hu honlapon tájékozódhatnak részletesen.