DASH-diétával harcolhatunk a magas vérnyomás és a rák ellen

zöldség
Vágólapra másolva!
Sok vörös hús, töménytelen mennyiségű feldolgozott élelmiszer és rengeteg cukor – vajon hová vezet mindez? A nyugati étrend a depresszió és a magas vérnyomás melegágya. Ha fel akarjuk venni a harcot a különböző betegségekkel, meg kell változtatnunk a táplálkozási szokásainkat. Erre kínál megoldást a DASH-diéta.
Vágólapra másolva!

Az étrend korlátozza a magas telített zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztását, helyettük rengeteg gyümölcsöt és zöldséget ajánl, illetve zsírmentes, vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Már a nevében (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is benne van, hogy a diéta a magas vérnyomás ellen küzd, ám csökkenti a koleszterinszintet, illetve segít megelőzni a rák, a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kialakulását. Azoknak is javasolják, akik nem szenvednek semmilyen betegségben, hiszen a DASH egyenlő az egészséges táplálkozással.

Forrás: shutterstock.com

A diéta lényege, hogy kevesebb nátriumot fogyasszunk, ami megtalálható például a feldolgozott élelmiszerekben, és növeljük a magnézium-, kálium- és kalciumbevitelt, amelyek csökkentik a vérnyomást. Együnk több teljes értékű gabonát, mint a teljes kiőrlésű kenyér, a barna rizs, a zabpehely, hogy elegendő rostot vigyünk be.

A rostok csökkentik a koleszterinszintet.

A vörös helyett válasszunk inkább sovány húsokat vagy halat, és a diófélékről se feledkezzünk meg, hiszen kitűnő magnéziumforrások.

Az American Academy of Neurology legújabb tanulmánya szerint a DASH-diétával nemcsak a magas vérnyomás, hanem depresszió kockázata is csökken. Laurel Cherian, a tanulmánya írója kijelentette, hogy

a gyógyszeres kezelés helyett az életmódot és a táplálkozási szokásokat kellene megváltoztatni.

A vizsgálatokkal azt akarták bebizonyítani, hogy az étrend átalakításával csökken a depresszió kockázata az idős embereknél: 964 személyt vizsgáltak meg, akik átlagosan 81 évesek voltak, és a depresszió tüneteit, valamint az étkezési szokásokat figyelték meg. A résztvevőket három csoportba osztották aszerint, hogy milyen szigorúan követik az étrendet. Annál a csoportnál, aki becsületesen betartotta a diétát,

11%-kal kisebb volt az esély a depresszió kialakulására.

A kutatók arra is rájöttek, hogy ha a nyugati étrendet követjük – telített zsírok, vörös húsok, feldolgozott élelmiszerek, kevés zöldség és gyümölcs –, nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió. Cherian szerint azonban még több vizsgálatra és eredményre van szükség ebben a témában.