Négy ország egy asztalnál – kóstolja meg a Visegrádi Négyek menüjét!

Vágólapra másolva!
Magyarország a gulyáslevest gondolta újra, Szlovákia szarvasborjú terrine-t kínál juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópesztóval, Csehország sörös sertéssülttel, káposztával és knédlivel készült, míg Lengyelország főétele a kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér pürével, füstölt túrógombócokkal és babbal. A desszert pedig a magyar somlói galuska.
Vágólapra másolva!

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szervezésében februárban rendezik a Visegrádi Napok programsorozatot, amely a V4 országok gasztronómiai kultúráját is bemutatja. Az MTÜ a Magyar Bocuse d'Or Akadémiával közösen összeállította a „V4 menüt"; a fogások a tagországok jellegzetes alapanyagaiból, hagyományos és modern felfogásban készültek el. Az ételeket a Sirha Budapest 2018 kiállításon mutatták be először.

Magyarország levese a gulyás Forrás: shutterstock.com

A menü a következő fogásokból áll: az előétel Szlovákiáé, szarvasborjú terrine juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópestoval, salátával. Magyarország levese a gulyás újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel. Ezt követi Csehország főétele az omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel, majd Lengyelország főétele a kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal. Ám a desszertről se feledkezzünk meg, ami a magyar somlói galuska.

A V4 Menü ételeihez Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánlott borokat.

A szlovák előételhez érlelt kékfrankos dukál (Pannon borrégió, Balaton borrégió), míg a magyar leveshez a Pannon borrégióból és a déli területről származó kadarka illik leginkább. A cseh főételhez egy könnyedebb cabernet franc vagy merlot illik a Balaton borrégióból, a Duna borrégióból, a Felső-Magyarország borrégióból vagy a Felső-Pannon borrégióból, míg Lengyelország főételéhez hűvös területről (Balaton borrégióból, Felső-Pannon borrégióból vagy Felső-Magyarországi borrégióból) származó pinot noirt, csókaszőlőt vagy érlelt chardonnay-t ajánl a szakértő.

Végül a magyar desszert mellé késői szüretelésű édes furmintot érdemes párosítani, elsősorban a Tokaj borrégióból.

A V4-menü fogásait a következő éttermekben kóstolhatja meg: