Közétkeztetés, V4-menü, séfverseny a Sirha Budapesten

Széll Tamás Bocuse d’Or Széll Tamás séf a Bocuse d’Or szakácsverseny Lyon SIRHA nemzetközi vendéglátó-, szálloda- és élelmiszeripari kiállítás
Lyon, 2017. január 24. A magyar csapat tálcája a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny lyoni világdöntőjén, a SIRHA nemzetközi vendéglátó-, szálloda- és élelmiszeripari kiállításon 2017. január 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Múlt héten rendezték még a régió egyik legjelentősebb élelmiszeripari szakkiállítását. A Sirha Budapesten a főző show-k és bemutatók mellett versenyek és szakmai konferenciák is várták az érdeklődőket, köztük az Innovációs Termékverseny, az International Catering Cup magyar döntője, a Desszert verseny, a Magyar Pékszövetség termékversenye, a Pataki János emlékverseny, a Közétkeztetési Szakácsverseny, valamint a Bocuse d'Or magyar döntője.
Vágólapra másolva!

Idén először rendezték meg hazánkban a Magyar Rendezvénygasztronómiai Bajnokságot, vagyis a Catering Cup magyar döntőjét. A győztes képviseli hazánkat jövőre a 2019-es nemzetközi, VI. International Catering Cup 2019 versenyen.

Magyar Bocuse d'Or döntő, 2018. február 8. Forrás: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

A négy rendezvénygasztronómiai cégnek a következő próbatételek során kellett bizonyítaniuk tudásukat: konyhai előkészítés, ételek elkészítése, az ételkreációk szállítása és az ételek bemutatása. A versenyen a következő cégek vettek részt: Albatros-Expo Catering Kft. (Kasuba László, Balázs Gergő, Volenter István), Budapest Party Service Kft. (Bernáth József, Józsa István, Kiss O'Shea Dániel), Fody Event and Party Service Kft. (Kiss Krisztián, Kovács Csaba, Győrffy Árpád), La Fiesta Party Service Kft. (Pap Lajos, Sallai Zoltán).

A győztes pedig az Albatros-Expo Catering Kft. csapata lett.


A Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca szakkiállítás nyitó napján csaptak össze a cukrászok a Budapest Desszert Versenyen. Idén a tapasztalt cukrászok mellett egészen fiatal tehetségeket is üdvözölhettünk a megmérettetésen. Az idei év versenyzői: Bulejka Gabriella és Varga Dóra, Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese, Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna, Matus István és Bakos Rebeka, Kovács Boglárka és Andrási Beáta voltak.

Forrás: Doka Attila

A Desszert Verseny legjobbja 2018-ban

Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese (Kempinski Hotel Corvinus) lett.

A második helyezett Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna, míg a harmadik Bulejka Gabriella (Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara) és Varga Dóra (Szinergia Szakiskola Taverna) lettek. Emellett különdíjjal is jutalmazták a résztvevőket: a Legszebb tányér különdíjat Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna (Hisztéria Cukrászda), az artisztikai különdíjat pedig szintén Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese vitte haza.

A Bocuse d'Or magyar döntőjének nyertese Pohner Ádám és commis-ja Csillag Richárd Forrás: Szende Gabriella

A Bocuse d'Or magyar döntőjén kiderült, melyik szakács képviselheti hazánkat Torinóban, június 11-12-én az európai döntőn. A jelöltek között volt Elek Richárd (Fausto Ristorante), Pohner Ádám (Kistücsök étterem), Garai Ádám (Olimpia étterem), Haraszti Zsolt (Alabárdos Étterem), Veres István (Babel Budapest), Volenter István (67 Étterem). A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglalt helyet, közöttük a zsűri elnöke, Enrico Crippa.

A Bocuse d'Or magyar döntőjének nyertese Pohner Ádám a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese, és commis-ja Csillag Richárd.

A második helyezett Volenter István, a 67 Étterem séfje és commis-ja Friderika Spekova, a harmadik helyezett pedig Veres István, a Babel Budapest séfje és commis-ja Szabó Dezső lettek. Tekintse meg a döntő legszebb pillanatait!

A Közétkeztetési Szakácsverseny győztes csapata Forrás: Nébih

Emellett megrendezték a Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018 országos döntőjét is, amelynek témája a „tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében" volt.

Az első helyezett az Eurest Budapest csapat

(Budapest XVII. és XXIII. kerület - Horváth György és Maros András), a második az Eurest Győr csapat (Balázs Attila és Szabó Béla), míg a harmadik helyezett Hungast Pécs csapata (Berényi Máté és Rigó Norbert) lett.

Ám a SIRHA Budapesten nemcsak a szakácsok és a cukrászok mérték össze tudásukat, hanem a termékek is. A nemzetközi innovációs termékversenyre különböző kategóriákban lehetett nevezni.

A csomagolóipari és logisztikai csoport legjobbja a YAMA by STARFOL Plusz és az innovatív,100%-ban lebomló, komposztálható pálmalevél tálalóeszközök lett,

míg az élelmiszer és ital kategória első helyezettje a Rubin Szegedi Paprika Feldolgozó Kft., valamint a fűszerpaprikamag-olaj.

Rubin fűszerpaprikamag-olaj Forrás: Tamas Kojedzinszky

A sütőipari- és cukrászati termékek közül a Zila Kávéház Kft., a Zila Tortaformák gyártója és Zila 'I Love Cake' Tortaforma ért el kiemelkedő eredményt. A szállodaipari termékek, bútorok, textilek, dekoráció és asztalteríték első helyezettje a Rill&Son bárkoffere, míg a technológiák közül egy online HACCP-naplózási rendszer hódította meg a zsűri szívét.

Országok találkozása egy asztalnál

A Visegrádi Napok eseménysorozat célja a tagországok közti kapcsolatok erősítése, közös értékeink ismertetése, így az országok gasztronómiai kultúrájának bemutatása. Ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség felkérésére a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 Menüt", amely

a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazza, az ételeket pedig hagyományos és modern felfogásban készítették el.

A közé tartozik Szlovákia hideg étele, a szarvasborjú terrine juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópestoval, salátával. Ezt követi Magyarország levese, a gulyásleves újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel.

Forrás: v4kozosen.hu

A leves után pedig következnek a főfogások: Csehország főétele az omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel, míg Lengyelország főétele a kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal. Ó, és persze a desszert sem maradhatott el, ami Magyarország egyik legnépszerűbb süteménye, a somlói galuska, csak egy kicsit másképp: a séfek innovatív tálalással tették még különlegesebbé az édességet.

A fogásokat február 12. és 18. között, az MTÜ felhívására csatlakozó éttermekben bárki megkóstolhatja.