A karfiol ötven árnyalata a barnától az aranysárgáig

karfiol
Vágólapra másolva!
Tele a hűtő karfiollal, de már túl vagyunk a rakotton és a klasszikus rántotton is. Rákerestünk a neten, és rá is akadtunk néhány izgalmas karfiolos receptre: juharsziruppal ízesített bundás, citromos krémleves, és egytálétel változatban.
Vágólapra másolva!

Az első recept igazán egyszerű. Csak vágja szét vékony szeletekre a karfiolt, majd készítsen neki bundát. Keverjen össze 2 evőkanál juharszirupot, 2 evőkanál olívaolajjal, ½ evőkanál szójaszósszal és 1/2 teáskanál borssal. Adja hozzá a karfiolt, majd ha a szirup jól bevonta, fektesse egy sütőpapírral bélelt sütőre, és süsse 200 fokon 30 percig. Így kap finom, fűszeres bundát.

Keverje össze a karfiolt a sziruppal, majd süsse meg Forrás: 12 Tomatoes

Ám, ha ön inkább az édesebb ízeket kedveli, akkor készíthet a karfiolhoz másfajta szirupot is. Keverjen össze 1 teáskanál növényi olajat, 2 gerezd apróra tört fokhagymával, 1 evőkanál frissen reszelt gyömbérrel, 2 evőkanál mézzel, 2 evőkanál almaecettel, 2 teáskanál kukoricakeményítővel, 1/4 csésze szójaszósszal és ¼ csésze vízzel. Forgassa meg benne a zöldséget, majd süsse a korábban leírt módon. Ízlés szerint sütés előtt szórja meg szezámmaggal. Ha van otthon grill, sütés helyett grillezheti is.

Készítsen krémlevest egy kis citromos aromával Forrás: shutterstock.com

A karfiol leves alapanyagnak is tökéletes! Készítsen belőle ínycsiklandó citromos krémlevest a következők szerint. Melegítsen fel 2 evőkanál olívaolajat egy edényben, majd adjon hozzá egy fél hagymát, apróra vágva, 2 gerezd fokhagymát, apróra törve, egy fej karfiolt kisebb darabokra szedve, 1 csésze kesudiót és 1 evőkanál kurkumát. Pirítsa néhány percig, majd amikor illatozni kezd, adjon hozzá 4 pohár vizet. Párolja, amíg a karfiol meg nem puhul, majd öntse a levest egy konyhai robotgépbe, és dolgozza jól össze, míg krémes nem lesz. Öntse vissza a keveréket a tálba, majd adjon hozzá még 2-3 csésze vizet, 2 teáskanál sót és egy kis citromlevet az íze kedvéért. Főzze még néhány percig, majd tálalja csicseriborsóval és petrezselyemmel.

Forrás: pinchofyum.com

Ám, ha mindössze egy gyors ebédre vágyik, arra is van megoldás. A következő receptet is nagyon egyszerű elkészíteni, és akár még vacsorára is fogyaszthatja. Vágjon darabokra egy közepes méretű karfiolfejet, majd egy konyhai robotgép segítségével aprítsa fel akkorára, mint a rizsszemek. Melegítsen fel egy evőkanál növényi olajat egy nagy serpenyőben, majd adjon hozzá egy nagy sárgarépát, felkockázva, 2 gerezd fokhagymát, apróra törve, majd keverje és süsse körülbelül 5 percig. Adja hozzá a karfiolt, 1 csésze szójababot vagy borsót, és még egy evőkanál olajat. Folyamatosan keverve adjon hozzá 2 felvert tojást. Amikor a tojás is megsült, vegye le a tűzről. Tálalás előtt szórja meg apróra vágott zöldhagymával és öntsön rá 3 evőkanál szójaszószt.