Vágólapra másolva!
Ma csaptak össze a döntősök a SIRHA Budapesten, a Hungexpón. A dobogó legfelső fokára Pohner Ádám a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese, és commis-ja Csillag Richárd állhatott fel. Ők fogják képviselni hazánkat a júniusi európai döntőn Torinóban, Olaszországban.
Vágólapra másolva!

A francia Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett verseny a világ legrangosabb szakácsviadala. Ma, a magyar döntőn kiderült, melyik szakács képviselheti hazánkat Torinóban, június 11-12-én az európai döntőn. A jelöltek között volt Elek Richárd, aki jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar Bocuse d'Or válogatón. Továbbá Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese, aki szintén commis-ként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el.

Pohner Ádám és Csillag Richárd Forrás: Szende Gabriella

A jelöltek között szerepelt továbbá Garai Ádám, az Olimpia étterem konyhafőnöke, aki Széll Tamás commis-ja volt négy évvel ezelőtt, valamint Haraszti Zsolt is, aki jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik, és részt vett már Hagyomány és Evolúció, és Czifray-versenykurzuson is. Mellette Veres István, a Babel séfje, aki a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L'Arpege-ben vagy Londonban, Gordon Ramsay Maze éttermében. Volenter István, a 67 Étterem séfje 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn.

A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglalt helyet, közöttük a zsűri elnöke, Enrico Crippa olasz Michelin-csillagos séf, akinek Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Mellette Széll Tamás és Hamvas Zoltán foglaltak helyet az elnöki székekben. Zsűrizett továbbá a svéd Henrik Norström, aki 2001-ben az ezüst szobrot vihette haza a versenyről, illetve a visegrádi négyek egy-egy képviselője is. Az ítészek között Széll Tamás, Szulló Szabina, Wolf András, Segal Viktor és Sárközi Ákos is ott volt.

Forrás: Terei-Vigh Krisztina

A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő, a vegetáriánus tányér hozzávalói pedig a gorgonzola, a rizotto és a fürjtojás, a két meglepetés alapanyag a metélőhagyma és a zöldborsó voltak.

– nyilatkozta Enrico Crippa.

„A saját bőrömön tapasztaltam, hogy ez az a pillanat, ami az egyik legnehezebb ebben a versenysorozatban, ami szerencsés esetben 12-13 hónapra szól. Mert itt, ez a felkészülés, nagyon intim környezetben zajlik. Tehát a versenyzők a saját környezetükben készülnek, a saját éttermükben, saját forrásból. Én azt gondolom, hogy ma a hat versenyzőtől és a hat commistól elképesztő alázatot, nagyon profi és nagyon összetett munkákat láttunk, és ezt köszönjük szépen." – mondta Széll Tamás.

A Bocuse d'Or magyar döntőjének nyertese Pohner Ádám

a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese, és commis-ja Csillag Richárd. A második helyezett Volenter István, a 67 Étterem séfje és commis-ja Friderika Spekova, a harmadik helyezett pedig Veres István, a Babel Budapest séfje és commis-ja Szabó Dezső lettek.

Hamvas Zoltán azt is bejelentette, hogy júniusban Torinóban Széll Tamás lesz a zsűri elnöke az európai válogatón.