Személyre szabott, házi készítésű zabpehely

zabpehely
Vágólapra másolva!
Kár lenne tagadni, hogy hajlamosak vagyunk bűnbe esni, ha megkönnyíthetjük az életünket. Szeretjük az egyszerűen elkészíthető dolgokat, mert nem mindig van időnk például a reggelivel szöszmötölni. Megvesszük hát a kis adagokban kimért, előre csomagolt zabpelyhet vagy zabkását, hogy aztán pillanatok alatt a tányérunkba varázsoljuk. A kínálat igen széles, és rengeteg íz közül válogathatunk már, de semmi sem vetekszik a házi készítésű zabpehellyel, amit úgy állítunk össze, ahogy csak akarunk. És még az alapanyagokat is pontosan ismerjük.
Vágólapra másolva!

A zabpehelyből készült reggelit nemcsak mi, hanem a gyerekeink is élvezni fogják, főleg ha a kedvenc gyümölcseiket fogyaszthatják mellé. Habár imádjuk a tojást, a szalonnát és a mindenféle földi jóval megpakolt szendvicseket is, néha jólesik egy kis újdonság. Az otthon elkészített zabpehelyben pedig az a legjobb, hogy személyre szabható. Adagolja őket zárható üvegpoharakba, így jó előre elkészítheti, és reggel csak annyi a dolga, hogy ráönti a meleg vizet vagy tejet, esetleg hozzáadja a friss gyümölcsöket. A következő receptből nyolc csésze zabpelyhet készíthet.

Forrás: www.thekitchn.com

Hozzávalók:

  • 5 csésze zab
  • ½ csésze nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál só

Választható hozzávalók:

  • 1/3 csésze friss vagy aszalt gyümölcs
  • ¼ csésze kókuszpehely
  • ¼ csésze dió vagy egyéb magvak
  • 2 evőkanál kandírozott gyömbér
  • 2 evőkanál csokoládé pehely

Elkészítés:

Egy csésze zabot őröljön porrá, majd öntse egy nagy tálba. Keverje hozzá a maradék zabot, a sót, a nádcukrot és a fahéjat. Ossza el a keveréket a 8 pohárban, majd fogyasztás előtt adja hozzá a tetszőleges, választható hozzávalókat. Például ½ evőkanál mogyoróvajat, még 1 csipet fahéjat, ½ csésze málnát, epret, áfonyát vagy bármilyen gyümölcsöt és apróra tört földimogyorót. Vagy 1 vaníliarúd kikapart magját és belsejét, 1 evőkanál kókuszkrémet és ¼ csésze kókuszt. A harmadik példa pedig 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 evőkanál juharszirup, néhány szem kakaóbab, 1 teáskanál étcsokoládé, 1 csipet só és ½ csésze eper vagy narancs. Fogyasztás előtt öntsön hozzá 1/2 csésze forró vizet vagy mandulatejet, keverje össze, majd hagyja állni 5 percig. A csészékbe porciózott zabpelyhet szobahőmérsékleten legfeljebb 3 hónapig tárolhatja és fogyaszthatja.