Penész, sár, építőipari fúrógép, 580 kg lefoglalt élelmiszer egy fővárosi sütőüzemben

2018.02.01. 12:28

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy finom pékárut és cukrászati termékeket előállító budapesti üzem működését. A hatósági szakemberek több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A Nébih a még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.

A Nébih szakemberei a Berliner Kft. Bartók Béla utcai telephelyén tartottak ellenőrzést, amely során kiderült, hogy a legalapvetőbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelmények sem teljesülnek a sütőipari vállalkozás üzemében.

A mennyezetet és oldalfalakat penész és pókháló borította, festésük több helyen foltokban levált. A padló és a gépek porral, zsírral szennyezettek voltak, a helyiségben rágcsálóürülék is akadt.

A pékség területén az alapanyagokat nyitott zsákokban, a csomagolatlan és a csomagolt árukat piszkos rekeszekben találták a Nébih ellenőrei. A dolgozók a tészta bekeveréséhez egy erősen szennyezett építőipari fúrógépet használtak, a készáru bevonása pedig egy takaríthatatlan kartonlapon történt.

A cukrászatban – a kazán meghibásodása miatt – nem volt meleg folyóvíz. Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező eszközök mosogatását a zsírral és sárral erősen szennyezett ládamosóban végezték el. Mindkét üzemrész kézmosóinál hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök.

Elképesztő körülmények. A képre kattintva galéria nyílikForrás: Nébih

A lejárt minőségmegőrzési idő miatt 3, jelöletlenségből adódó nyomon követési hiányosságok miatt 14 tétel, összesen 580,8 kg élelmiszert – köztük alapanyagok, félkész- és késztermékek – vont ki a forgalomból a Nébih, illetve elrendelte az üzletekből a már kiszállított és polcon lévő termékek visszahívását is.

A hatóság a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő, műszaki és higiéniai körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését.

EZ IS ÉRDEKELHETI: