Fűszerezze el a feledékenységet természetes ételekkel

kurkuma
Vágólapra másolva!
Önnek is bosszúságot okoz a feledékenység? Idegőrlő tud lenni, amikor vissza kell fordulnunk az ajtóból, mert a házban hagytuk a pénztárcát, vagy a kasszától a boltban, mert elfelejtettünk egy hozzávalót a vacsorához. Vagy amikor hiába tanulunk egy vizsgára, a tudás úgy pereg ki a fejünkből, mint a homok az ujjaink közül. Ilyenkor szokták ajánlani a jól ismert gyógyhatású tablettát, pedig gyógyszer helyett érdemes lenne szétnézni a kamrában.
Vágólapra másolva!

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint a kurkuma javítja a memóriát és fokozza a hangulatot: 50 és 90 év közötti személyek memóriazavarait vizsgálták – írja a brit The Telegraph.

Azoknak, akik kurkumint, vagyis kurkumából készített kivonatot kaptak, 28%-al javult a teljesítménye a memóriatesztekben. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a kurkumában található kurkumin gyulladásgátló tulajdonságait és antioxidáns-tartalmát.

Az Alzheimer-kór előfordulási aránya Indiában a legalacsonyabb,

amit a tanulmányok azzal kapcsoltak össze, hogy Indiában rendkívül gyakran használják a kurkumát főzés során.

A kurkuma gyulladásgátló Forrás: shutterstock.com

2015-ben a Reading Egyetem kutatói megállapították, hogy a vadon élő áfonyának köszönhetően javult az általános iskolás gyerekek memóriája és koncentrációs képessége.

Arra a következtetésre jutottak, hogy azok a gyerekek, akik megittak egy fél csésze vadáfonyalevet, jobban teljesítettek a teszteken. A sikerek az áfonyában található antocianinoknak köszönhetőek.

– mondta el a kutatást végző professzor.

A brit Holland&Barrett egészséges élelmiszereket forgalmazó kiskereskedő rozmaringolajának eladása a tavalyi évben 270%-al nőtt meg, amikor a Northumbria Egyetem megjelentette legújabb tanulmányát: a tanulók

jobban teljesítettek a memória teszteken, amikor rozmaring illóolajat párologtattak a teremben.

Brit kutatók 2011-es tanulmánya szerint az ómega-3 zsirsavban gazdag ételek fogyasztása fokozza az agyi véráramlást. A 18 és 35 év közötti önkéntes csoporton végzett vizsgálat kimutatta, hogy javult az alanyok eredménye és reakcióideje a teszteken, ahol mentális feladatokat kellett megoldaniuk.

Bebizonyították, hogy

az olajos halak rendszeres fogyasztása, vagy az ómega-3 zsirsav étrendkiegészítő kapszulák rendszeres szedése megakadályozhatja a kognitív hanyatlást és a demencia kialakulását.

Egy 2015-ös kutatási tanulmány kimutatta, hogy a narancslé napi szintű fogyasztás javíthatja az agyműködést. Dr. Daniel Lamport, a tanulmány társszerzője, elmondta, hogy ez a javulás a narancsban található flavonoidoknak köszönhető, amelyek bizonyítottan javítják a kognitív képességeket.

A chicagói Rush Egyetem kutatói 10 éven keresztül figyelték 950 idős ember étrendjét és mentális képességeit. Megállapították, hogy azoknak, akik naponta legalább egyszer fogyasztottak zöld levelű zöldségeket, például spenótot, lényegesen csökkent a kognitív hanyatlásuk. Martha Clare Morris szerint ez a leveles zöldségekben megtalálható vitaminoknak és tápanyagoknak köszönhető, mint

a K-vitamin, a lutein, a folsav és a béta-karotin.

Tehát, ha egy fontos vizsga vagy felvételi előtt áll, esetleg bosszantja a feledékenysége, már tudja, milyen élelmiszerekhez kell nyúlnia a sikeres agyműködés érdekében.