Próbálja ki az olaszok csalamádéját!

giardiniera
Vágólapra másolva!
A giardiniera nagyon hasonlít a nálunk már jól ismert csalamádéra, bár ezt az olasz finomságot egy kicsit máshogy készítik és fogyasztják. Míg a giardiniera önmagában, előételként is az asztalra kerülhet, addig mi inkább a pörkölt mellé ropogtatjuk a mi savanyúságunkat.
Vágólapra másolva!

Olaszországban – hozzánk hasonlóan – szintén előszeretettel savanyítják a friss kerti zöldségeket. A giardiniera általában friss karfiolból, zellerből, sárgarépából és a paprikából készül, de ahogy nálunk is: ahány ház, annyi szokás, és annyiféle recept. A lényeg a szezonalitás – készítsük abból, amit éppen a kertben találunk.

A giardiniera jelentése kertészlány, ám a konyhában egy olasz savanyúféle, és általában előételként szolgálják fel, de szívesen fogyasztják önmagában, salátákhoz, szendvicsbe, omletthez.

Forrás: shutterstock.com

Csípős giardiniera

Hozzávalók:

  • ¼ csésze só
  • 2 csésze víz
  • 1 csésze apróra vágott répa
  • 1 csésze apróra vágott karfiol
  • 4-8 db serrano paprika (vagy bármilyen csili)
  • 2 gerezd fokhagyma, törve
  • 1 szár zeller apróra vágva
  • 1 kalifoniai paprika, kockára vágva
  • 1 és fél csésze növényi vagy olívaolaj
  • 1 és fél csésze ecet
  • 1 evőkanál oregánó
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Keverje össze a vizet és a sót egy üvegedényben, adja hozzá a sárgarépát, a fokhagymát, a zellert, a karfiolt és a paprikát, majd keverje össze. Fedje le, és tegye a hűtőbe egy éjszakára. Másnap öntse le a vizet, öblítse át a zöldségeket. Egy tiszta edényben keverje össze az olajat az ecettel, az oregánóval és a borssal. Tegye a zöldségeket befőttesüvegekbe, öntse rá az olajos keveréket, majd hagyja állni legalább egy éjszakát. Ha nem szeretné, hogy csípős legyen, hagyja ki belőle a csilit.