Karamellizáljon hagymát, mint egy profi kezdő szakácsként!

hagyma, karamellizált hagyma
Vágólapra másolva!
Ez az alapanyag a saláták pótolhatatlan összetevője, a pörköltek elkészítésének alappillére, nélküle hiányosak lennének ételeink. Igen, ez bizony a hagyma. Hiába ríkat meg minket minden alkalommal, képtelenség lenne nélküle élni, hiszen pótolhatatlan. Karamellizált formáját szinte követelik a húsételek, a szendvicsek és a hamburgerek. Pont ezért kell kezdő szakácsként profin készítenie.
Vágólapra másolva!

Mindjárt két receptet is mutatunk önnek: az egyik a hagyományos, a másik az édes karamellizált hagyma. Az egész titka, hogy serpenyőben kell készíteni az úgynevezett sauté, magyarul

hirtelen sütés módszerével.

A sauté lényege, hogy az étel – jelen esetben a hagyma – a lehető leggyorsabban megsüljön.

Na, de lássunk is hozzá! Így karamellizáljon hagymát, mint egy profi!

Karamellizált hagyma Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg hagyma
  • 2 evőkanál cukor
  • egy csipet só
  • egy csipet bors

Elkészítés:

Pucolja meg a hagymát, vágja le a két végét, majd szeletelje vékony csíkokra.

Egy nagy serpenyőben olvassza meg a vajat, azután adja hozzá az olívaolajat, és melegítse fel közepes lángon. Keverje 2-3 percig.

Öntse hozzá a sóval és borssal megszórt hagymát, főzze, amíg megbarnul. Utána adja hozzá a cukrot, és keverje folyamatosan még legalább 20 percig.

A másik változat csak minimálisan tér el az előzőtől, viszont egészen más ízélményt ígér.

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg vékonyra szeletelt hagyma
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál sherry
  • egy csipet só
  • egy csipet bors

Elkészítés:

Készítse elő a hagymát a szokott módon, és vágja vékony szeletekre.

Melegítse fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd adja hozzá a sóval és borssal ízesített hagymát. Amint elkezd barnulni, adja hozzá a cukrot és a sherryt is.

Főzze a hagymát 20 percig, azután tálalja sült csirkével és burgonyapürével.