Ezzel a desszerttel lesz teljes a hosszú hétvége

palacsinta
Vágólapra másolva!
Karamellától ragadó ujjakkal és palacsintával teli szájjal búcsúztatjuk az áprilist a hosszú hétvégén. A whiskyvel megbolondított recept olyan ínycsiklandó, hogy nem fogunk megelégedni egy adaggal: két kézzel fogjuk habzsolni a különleges desszertet. Így a biztonság kedvéért mindenképp dupla, vagy inkább tripla adagot készítsünk.
Vágólapra másolva!
Forrás: Food Network

Csokis-pisztáciás palacsinta karamellás sziruppal

Hozzávalók a karamellás sziruphoz:

  • 1 és ½ bögre* méz
  • ½ bögre tejszín
  • 2 evőkanál sózatlan vaj
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • 1 evőkanál bourbon whisky
  • ½ durvaszemű tengeri só

*1 bögre=2,5 dl

Hozzávalók a pisztáciás-csokis palacsintához:

  • 1 és ¾ bögre liszt
  • 2 és ¼ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 2 db nagy tojás
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj + még egy kevés a díszítéshez
  • 1 és ¾ bögre író
  • ¾ bögre enyhén pirított pisztácia, apróra törve
  • 85 g étcsokoládé, apróra törve
  • porcukor, friss mentalevelek, gránátalmamag a díszítéshez

A karamellás szirup elkészítése:
Egy lábasban keverje össze a mézet és a tejszínt. Forralja fel, majd időnként megkeverve főzze, míg a hőmérséklete eléri a 115°C fokot a cukrászhőmérőn. Vegye le a tűzről, keverje hozzá a vajat és a vaníliát, végül a whiskyt és a sót is.

A pisztáciás-csokis palacsinták elkészítése:
Keverje össze egy tálban a lisztet, a sütőport és a sót, egy másikban verje fel a tojásokat, utána adja hozzá az olvasztott vajat, a mézet, a vaníliát, a narancshéjat és az írót; keverje össze alaposan.

A nedves összetevőket öntse rá a szárazakra, dolgozza össze, fedje le, és pihentesse legalább 15 percig, de maximum egy óráig szobahőmérsékleten. Végül keverje bele a pisztáciát és a csokidarabokat is.

Süsse ki a palacsintákat, azután helyezzen 3-3 darabot külön tányérokra. Locsolja meg sziruppal, szórja meg porcukorral, friss mentával, reszelt narancshéjjal és gránátalmamaggal.