Olaszországban számos hagyományos húsvéti desszert létezik, a legelismertebb mégis a Colomba Pasquale, vagy Colomba di Pasqua, amelyet könnyedén felismerhetünk galambot ábrázoló alakjáról. Colomba ugyanis olaszul galambot jelent.
A panettonéhoz hasonlóan készítik, liszttel, tojással, cukorral, vajjal és élesztővel, de tesznek hozzá még kandírozott narancshéjat és mazsolát is. A tésztát hagyományosan galamb alakúra formálják, végül gyöngycukorral és mandulával töltötik meg.
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a mázhoz:
Elkészítés:
Keverjen össze egy tálban 1 csésze lisztet, 1/2 csésze hideg vizet és egy késhegynyi instant élesztőt. Fedje le, és tegye félre egy éjszakára. Másnap vegye elő, és keverje hozzá a tészta többi alapanyagát a narancshéj és az aszalt gyümölcsök kivételével. Dolgozza jól össze, utána adja hozzá a narancshéjat és a gyümölcsöket is.
Ha galamb formájúra szeretné sütni, akkor szedje három részre a tésztát, formázzon belőle rönköket, végül egy madarat. Fedje le, és hagyja kelni 1-2 órát.
Keverje össze egy tálban a máz hozzávalóit: a tojásfehérjét a mandulaliszttel és a cukorral. Ha megkelt a tészta, kenje be a mázzal, szórja meg a mandulapehellyel és a gyöngycukorral, azután melegítse elő a sütőt 190 fokra, és süsse a desszertet 15 percig. Vegye le a hőfokot 175-re, majd süsse további 20 percig. Tálalja frissen, vékony szeletekre vágva.
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés:
Forralja fel a tejet és a tejszínt, utána verje fel a tojássárgáját a cukorral. Adja hozzá a tejet a tojáshoz, és folyamatos keverés mellett főzze, amíg a hőmérséklete eléri a 90 °C-ot. Morzsolja bele a Colomba süteményt, keverje el teljesen, majd tegye fagylaltkészítőbe, és készítse el a fagylaltot. Keverje össze a csokoládépelyhet a kávéporral, szórja meg vele a tetejét, végül oszlassa el rajta a mandulát is.