Konyhakerti kisokos

Vágólapra másolva!
Régóta szeretne konyhakertet készíteni, de fogalma sincs, hogyan fogjon hozzá? Korábban is próbálkozott már vele, de nem tudja, miért nem keltek ki a növények? Bizony nem elég a földbe szórni a magot, meglocsolni, és várni a csodát. Olvassa el a konyhakerti kisokost, amelynek minden szava aranyat ér.
Vágólapra másolva!

Narancsot vagy citromot ültetne? Szórja a magokat egy cserép földbe, locsolja meg, majd tegye rá fejjel lefelé egy levágott flakon alját, ami benn tartja a meleget és a párát. Tartsa a hűtő tetején, vagy a konvektor közelében.

Ha epret szeretne ültetni, szedje ki a magjait, és tegye félre 2-3 napra egy meleg helyre. Vágja le egy papírpohár alját, szúrjon rá lyukakat egy fogpiszkáló segítségével, azután tegye bele egy másik papírpohárba. Öntsön rá földet, szórja bele a magokat, locsolja meg, majd hat hét múlva ültesse át a csírákat egy nagyobb cserépbe.

Forrás: shutterstock.com

Az alma, a cseresznye, a kivi és a körte magjait tegye egy papírtörlőre, hajtsa össze, majd egy szórófejes flakon segítségével locsolja meg. Tegye egy ételhordóba, majd hűtse le, és várja meg míg kicsírázik. A kivinek minimum négy hónapot kell a hűtőben lennie. Az almát, a cseresznyét és a körtét ültesse el a hagyományos módon, ám a kivi, sőt a málna magjaival máshogy kell eljárnia: tegyen a cserépre folpackot, és szúrjon rá lyukakat. A kivit meleg, a málnát pedig jól szellőző helyen tárolja.

A paradicsommal már könnyebb dolga lesz: vágja ketté, tegye egy cserép aljára, szórjon rá földet, locsolja meg, és tartsa meleg helyen, például a hűtő tetején.

Az avokádó magjába szúrjon négy fogpiszkálót – ez fogja a felszínen tartani –, majd tegye egy pohár vízbe. Ha kicsírázott, ültesse el.

Vágja le a saláta alját, a zöldhagyma és a zeller szárát úgy, hogy minimum 5 cm hosszú maradjon, tegye vízbe, majd 5-7 nap múlva egy cserép földbe. A fűszernövények gyökereztetéséhez is csak egy pohár vízre és egy jó nagy adag türelemre van szüksége. Vágjon le néhány szál mentát úgy, hogy a szára 3 cm hosszú legyen.

Tépje le a leveleit, csak a felső néhányat hagyja meg,

azután rakja vízbe. Miután a szára legalább 5 centimétert nőtt, ültesse el. Tegyen így a citromfűvel, a bazsalikommal és a többi fűszernövénnyel is. A koriander annyiban különbözik a társaitól, hogy a szárát 5 helyett 7,5 centiméter hosszúra kell hagynia.