Ez a legsokszínűbb reggeli fogás

reggeli
Vágólapra másolva!
A pirítós kenyér az a hétköznapi és egyszerű reggeli, amely képes volt tartani a lépést a gasztroforradalommal. Átalakulása, megújulása döbbenetes, mint amikor a hernyóból pillangó válik. Noha a hagyományos vajas és lekváros fajták még mindig sokak kedvencei  – főleg egyszerűségük miatt –, itt van tizenkét olyan elkészítési mód, amely egészséges, nem mindennapi, gyors, mégis ízletes és egyszerű.
Vágólapra másolva!

Az első változatot leginkább azoknak ajánljuk, akik nem szeretik a túl édes reggeliket. Vágjon fel egy avokádót, tegye az ékeket a pirítósra, szórja meg gránátalmamaggal, fetával, és locsolja meg olívaolajjal.

Ahogy írtuk: gyors, egyszerű és finom.

A következő valamivel édesebb lesz, ám a bazsalikom jelenléte némileg kompenzálja ezt: kenje meg krémsajttal, szórja meg málnával, szederrel és bazsalikommal. Vagy kenje meg mandulavajjal, tegyen rá banánszeleteket, végül pedig szórja meg chia maggal.

A legjobb az egészben, hogy ha szereti a színes reggelit, akár többféle változatot is készíthet a pirítósból.

Forrás: Shutterstock

Jöjjön is a következő! A refried beans (spanyolul: frijoles refritos) Mexikóban és Latin-Amerikában is népszerű. Tulajdonképpen egy krémet takar, amit főtt és összetört babból készítenek. Salsaszósszal a pirítósra kenve, tojásrántottával és korianderrel feldobva egy igazán ízletes és különleges ízvilágú reggeli kerülhet az asztalra.

Hasonló élményben lehet része, ha kecskesajtot, epret, szójababot, tengeri sót vagy ricotta sajtot, körteszeleteket és mézet választ feltétként.

Tudja, mi a sauté? Magyarul hirtelen sütésnek szokták fordítani, leginkább zöldségek gyors sütését jelenti. Lényege: az alapanyag a lehető leggyorsabban megsüljön. Az így elkészített káposzta igazán jó barátságot ápol a tojásrántottával és a cheddar sajttal. Főleg, ha pirítóson tálalják.

És már el is érkeztünk a nyolcadik és a kilencedik versenyzőhöz:

kimcsi, főtt tojás, szezámmag,

illetve krémsajt, sonka, spárga és bors is szolgálhat feltétként. A kimcsi vagy kimchi egy fermentált élelmiszer, amelynek egészségügyi hatásairól ebben a cikkünkben írtunk.

Forrás: Howsweeteats

Ám ne feledkezzünk meg a napraforgóvaj, a lenmag és a szilva triumvirátusáról se, hiszen igazán különleges élményben részesítik az ízlelőbimbókat. Végül, de nem utolsósorban

utazzunk Olaszország felé:

marinaraszósz, buggyantott tojás, sajt és bazsalikom kerüljön a kenyérre. A tizenkeddik pedig a halak szerelmeseinek: füstölt lazac, uborka, krémsajt, metélőhagyma.

Válassza ki kedvencét, vagy készítse el a saját szájíze szerint.