Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tudja, mi az aioli?

aioli
Vágólapra másolva!
Az aioli egy különleges mártogatós, a mediterrán konyha része. Ez a recept egyike azoknak, amelyet érdemes ellesni más nemzetektől, hiszen ha az ember megismeri, többé garantáltan nem gondol másra. Főleg, ha húsétel kerül az asztalára. 
Vágólapra másolva!

Aiolival a görögöknél, franciáknál és a spanyoloknál is gyakran találkozhatunk. Spanyol és provence-i fokhagymaszósznak is szokták hívni; egyik nemzet sem enged abból, hogy az aioli tőlük származik.

Eredetileg olívaolajból és fokhagymából

készül, ám manapság gyakran adnak hozzá tojást is. Így sűrűbb és krémesebb lesz a mártás. Valakinek jobban is ízlik így, úgyhogy érdemes mindkét verziót kipróbálni, hogy kiválaszhassuk a mi szánk ízének megfelelőt.

Forrás: Shutterstock

Manapság az aioli közelebb áll a fokhagymás majonézhez, mint a tradicionális recepthez:

tojást és citromlevet is tartalmaz.

Egyre inkább elterjed az a nézet, hogy a különböző fűszerekkel – például sáfránnyal vagy csilivel – ízesített majonézt is aiolinak hívják.

Ám azok, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, nagyon szigorúak ezen a téren:

szerintük az igazi aioliba csak fokhagyma való, más fűszerről szó sem lehet. Hiszen a neve is ezt mutatja: fokhagyma és olaj a jelentése katalán és provence-i nyelven.

Aioli

Hozzávalók:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • mozsár

Elkészítés:

Törje össze az apróra vágott fokhagymát a mozsárban. Lassan, cseppenként adja hozzá az olívaolajat, közben törje tovább a fokhagymát.

Folytassa, amíg elfogy az olaj, és krémes állagú mártogatóst kap. Sózza meg ízlés szerint, azután keverje össze.

Felhasználás előtt tegye hűtőbe egy órára. Fogyassza márogatósként húsételek, sült krumpli vagy zöldségek mellé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről