Mennyire vagyunk édesszájúak?

cukor
Vágólapra másolva!
Nemzetközi összehasonlításban bizony édesszájúak hírében állunk. De vajon tényleg így van? Mennyi édességet és cukrot fogyasztunk? Túllépjük a nemzetközi ajánlást? Tudjuk egyáltalán, mennyi cukrot vihetünk be egy nap? A legfrissebb országos kutatásból minden kérdésünkre választ kapunk.
Vágólapra másolva!

Tízből négy ember számára az édes a legkedveltebb íz, a megkérdezettek negyede viszont inkább a sósat részesíti előnyben – derült ki abból az új, reprezentatív, országos kutatásból, amely a Coca-Cola Magyarország megbízásából készült el.

Forrás: Shutterstock

Annak ellenére, hogy a fiatalok tartják magukat a legkevésbé édesszájúnak, ötödük – saját megítélése szerint – több cukrot fogyaszt az átlaghoz képest; ezzel körükben a legmagasabb ez az arány. Az átlagosnál kevesebb cukrot az 50 év felettiek fogyasztanak a legmagasabb arányban: a megkérdezettek fele sorolja magát ebbe a csoportba saját megítélése szerint. A leginkább édesszájúak pedig a 30-49 évesek.

A válaszadók közel fele – 46% – átlagosnak érzi cukorfogyasztását, 5% pedig egyáltalán nem eszik cukrot.

Tízből négy felnőtt internetező heti néhány alkalommal fogyaszt édességet, hárman ennél sűrűbben,

1%-uk viszont soha.

Vannak ételek, amelyek rajongótábora amellett válik ketté, hogy édesen vagy sósan „illik" azokat fogyasztani: ilyen például a túrós csusza és a káposztás tészta is. A kutatás alapján a felnőttek körülbelül fele voksol a szalonnás túrós csuszára és a borsos káposztás tésztára, miközben kisebbségben vannak azok, akik a cukros verzióra szavaznak.

Érdekes hogy az édesszájúakhoz hasonló nagyságú a „középen állók" tábora is: a túrós csuszát 15% eszi cukorral és szalonnával, míg a káposztás tészta 17% szerint cukorral és borssal az igazi.

Népegészségügyi szempontból jó hír, hogy bár a palacsintát szinte mindenki szereti, ötből négyen nem hintenek rá porcukrot.

A forró italok tekintetében viszont egyértelműen édesszájúak vagyunk: a megkérdezettek háromnegyede édesíti teáját, kávéját.

Felük ehhez hagyományos fehér cukrot használ – ez különösen a fiatalok körében népszerű –, bő harmaduk pedig édesítőszert.

Forrás: Coca-Cola Magyarország

Ha üdítőről van szó, a válaszadók között közel kétszer többen vannak azok, akik csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes változatot választanak. A nők majdnem harmada, valamint az 50 év feletti válaszadók 40%-a preferálja jobban a cukormentes üdítőitalokat, míg a fiatalok és a férfiak inkább a normál, cukros üdítőket veszik.

A válaszadók többsége nincs tisztában a nemzetközi cukorfogyasztási ajánlással.

Csupán a felnőtt netezők 27%-a tudja helyesen, hogy ez az ajánlás a napi energiabevitel legfeljebb 10%-ában határozza meg a cukorbevitelt. A válaszadók 3%-a szerint ugyanakkor egyáltalán nem szabad cukrot fogyasztani, míg 13% az előírtnál többet gondol elfogadhatónak.

A felnőtt lakosság hozzáadottcukor-bevitele az elmúlt 25-30 évben számottevően csökkent, amit a

közelmúltban minimális növekedés követett.

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) azt mutatta, hogy a férfiak esetében a 2009-es 6,9% 2014-re 7,6%-ra, a nők esetében pedig 8%-ról 8,6%-ra emelkedett a hozzáadott cukor aránya a napi energiabevitelen belül. Mindez ugyanakkor elmarad a WHO ajánlásában szereplő megengedhető napi mennyiségtől, ami a napi kalóriabevitel legfeljebb 10%-a.