Vigyen színt az ételébe természetesen!

málna
Vágólapra másolva!
A mesterséges színezékekről számos rémtörténet kering, és nem hiába! Próbáljuk elkerülni, de már lassan ott tartunk, hogy minden élelmiszerben van olyan, ami miatt le kéne venni a menüről. Ám létezik az ételszínezésnek egy jóval természetesebb módja is. Enyhébb színek, de legalább egészségesen!
Vágólapra másolva!

Mesterséges helyett használjon inkább természeteset, ha az ételek színezéséről van szó. Sokkal egyszerűbb, mint gondolná. Csupán néhány gyümölcsre van szüksége hozzá, mint a mangó, a gáránátalma, az áfonya, vagy zöldségre, mint a cékla. Ezek püré vagy lé formájában megszínesítik a habokat, krémeket, a legjobb pedig, hogy természetes módon.

Forrás: pixabay.com

A rózsaszínt elérhetjük málnával vagy eperrel, a narancsos, sárgás árnyalatot mangóval vagy répával, a lilát kékszőlővel, a zöldet spenóttal, a barnát pedig kávéval vagy kakaóval. Ezek az árnyalatok sokkal pasztellesebbek lesznek, mint ha mesterséges színezéket használna, de mindenképpen megéri a kompromisszum:

enyhébb szín, ám zéró kémiai anyag.

Arra azonban számítani kell, hogy nemcsak a színt, hanem az ízt is átveszik a krémek, habok. Ez például az epernél vagy a kávénál nem okoz nagy gondot, de például a spenótnál vagy a céklánál már annál inkább. Figyeljen a hozzáadott mennyiségre!

A kávé vagy a kakaó intenzívebb színeket eredményez, ám előtte érdemes őket feloldani egy kanálnyi meleg vízben. A gyümölcslevekkel vagy gyümölcspürékkel jóval gyengébb árnyalatot kapunk. Sütemények tésztájához is hozzáadhatjuk a természetes színezőket, de arra ügyeljünk, hogy hő hatására változni fognak: enyhébbé, barnásabbá válhatnak. Felhasználás előtt mindenképp hűtsük le, ezt követően már csak hozzá kell adni a krémhez, tésztához vagy a cukormázhoz.