A fűszer, ami fokozza a koffein hatását

kávé
Vágólapra másolva!
A különböző ízesítésű kávék világa folyamatosan bővül, és már puncsos vagy levendulás kávét is főzhetünk, ha úgy tartja kedvünk. Sőt az utóbbit akár mi magunk is elkészíthetjük, ha van még a kamrában szárított levendula. Ám nem kell ahhoz messzire menni, hogy még több furcsasággal találkozzunk.
Vágólapra másolva!

Korábban már megtudtuk, hogyan kerül sütőtök a kávéba, most pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogyan váltotta fel a cukrot és a tejszínt a kardamom és a só. Ezekkel a hozzávalókkal aztán színt lehet vinni a hétköznapokba! Csak legyen, aki megigya.

Váltsa ki a cukrot fahéjjal és vaníliával Forrás: shutterstock.com

Ha kevesebb cukrot szeretne a kávéjába tenni, de az édeskés ízről nem szeretne lemondani, tegyen bele fahéjat, vagy főzze feketéjét fahéjdarab hozzáadásával, vagy éppen szerecsendióval.

A cukor eredeti bourbon vaníliával is kiváltható: egy vanília rúd kikapart magját és belsejét tegyünk a darálék közé, és úgy főzzük le.

Azt már tudjuk, hogy ha vajat adunk a kávénkhoz, akkor ki fogunk csattanni az energiától, ám az alkoholos kávé említése sem idegen, hiszen mindannyian jól ismerjük a klasszikus ír kávét, amibe whisky kerül, de vodkás és pálinkás feketéről is hallottunk már.

Ám a legmegdöbbentőbb dolog, ami kávéba kerülhet, az a nyers tojás.

Az ötlet Skandináviából származik. A tojás megszűri, tisztázza a kávét, tökéletesen elválasztja a zaccot a folyadéktól. Ha el akarja készíteni, üssön egy tojást a kávéporhoz, és úgy főzze le.

A só enyhíti a kesernyést ízt, ám ha megfelelően pörkölt a kávébab, semmi szükség nincsen arra, hogy lefőzés előtt az őrleményhez adjuk.

A Közel-Keleten gyakran adnak a kávéhoz

kardamomot, amely enyhén egzotikus ízt kölcsönöz a feketének, és fokozza a koffein hatását.

Ha ki akarjuk próbálni, szórjunk egy csipet őrölt kardamomot a bögrénkbe, vagy a kávébabok közé néhány magot.