Reggelizzen már holnap házi joghurtot

joghurt
Vágólapra másolva!
Az a legjobb, ha házi – halljuk egyre többet, és nem hiába. Ha valamit magunk készítünk, minden alapanyagát ismerjük, ráadásul magunk döntünk arról, milyen minőségben szerezzük be azokat. Sőt, még abban is biztosak lehetünk, hogy semmiféle tartósítószert, színezéket, térfogatnövelőt nem fog tartalmazni. Most házi joghurttal próbálkozunk – akár már holnap készítheti ebből a reggelijét.
Vágólapra másolva!

El sem hinné, milyen egyszerű házi joghurtot készíteni. Ráadásul nemcsak könnyű, hanem finom is, és a legjobb, hogy olyan gyümölccsel ízesítheti, amilyennel csak akarja. Figyeljen rá, hogy a 2 liter tej, amely az alapját képzi, legalább 2%-os legyen. Kerülje a különböző aromák felhasználását. Emellé kell fél csésze joghurt is, amelynek dobozán ez szerepel:

élő, aktív joghurtkultúra.

Ezek fogják a tejet joghurttá alakítani.

Házi joghurt Forrás: pixabay.com

Hozzávalók:

  • 2 liter tej, legalább 2%-os
  • fél csésze joghurt, aktív kultúrával

Elkészítés:

Először melegítse fel a tejet folyamatos kevergetés mellett, de ne hagyja forrni (körülbelül 93°C-os), majd hűtse újra le (körülbelül 56°C-osra). Közben végig kevergesse, hogy ne képződjön vékony bőrréteg a tetején. Öntsön egy bögre meleg tejet a joghurtra, keverje össze egy kézi habverővel, míg krémes állagú nem lesz, majd öntse vissza a tejhez, és keverje el. Tartsa a keveréket körülbelül 43°C-on úgy, hogy ráteszi az edény tetejét és törölközőbe csavarja az egészet, majd állni hagyja (minimum négy óra vagy egész éjszaka).

Ha ez az első alkalom, hogy joghurtot készít, akkor érdemes négy óra után ellenőrizni.

Ha tejsavót lát a joghurt tetején, keverje össze, amíg krémes nem lesz. Tegye a joghurtot tárolóedénybe (például befőttesüvegbe), és tartsa a hűtőszekrényben. Körülbelül két hétig áll el. Fogyaszthatja házi lekvárral, gyümölcsökkel, zabpehellyel vagy magvakkal.