Igyon gyakran citromos vizet és kandírozzon!

Vágólapra másolva!
Azt mindannyian tudjuk, hogy a citrom kihagyhatatlan ízesítője a limonádénak vagy a teának, emellett egy igazi csodaszer. Ideje citromos vizet önteni a pohárba, és pontról pontra végigvenni, miért emelhetjük piedesztálra a sárga déligyümölcsöt. Aztán, ha ez megvolt, a szigorúan vegyszermentes, kezeletlen héjat kandírozzuk – és spájzoljuk be az ünnepekre.
Vágólapra másolva!

Az egyik fő előnye annak, ha meleg vízbe öntjük a kifacsart citrom levét, hogy segíti a súlycsökkenést és méregtelenít is. Ezzel fogadjunk, máris belelopta magát a diétázók szívébe.

A citrom rendkívül előnyös a bőrünk számára is Forrás: shutterstock.com

A meleg citromos víz reggeli italnak is kiváló, hiszen segíti az emésztést és helyreállítja illetve beindítja a bélműködést: fokozza az epe termelését. Egy pohár citromos víz kevesebb, mint 25 kalóriát, ám annál több kalciumot, káliumot és C-vitamint tartalmaz, emellett megóvja az immunrendszert a fertőzésektől. Ez már éppen elegendő, hogy napi rutinná tegyük az ébredés utáni langyos citromos vizet.

Ám nagyon fontos megjegyezni, hogy a sok citromlé, ha közvetlenül érintkezik a fogakkal, tönkreteheti a zománcot, ezért tanácsos hígított formában fogyasztani, majd alaposan kiöblíteni a szájat tiszta vízzel.

És ha már kifacsarta a levét, ne dobja el a héját –

de csak akkor, ha az szigorúan kezeletlen, vegyszermentes:

már vághatja is szeletekre, és kandírozhatja és száríthatja adagokban a karácsonyi püspökkenyérhez.

Kandírozott citromhéj

A kezeletlen citromhéjat vékony csíkokra vágjuk, fazékba tesszük, és annyi hideg vizet teszünk rá, hogy teljesen ellepje. Egy napon vagy egy egész éjszakán át áztatjuk. 8-12 óra elteltével leöntjük a vizet, frisset öntünk rá, majd lassú lángon felforraljuk. Megvárjuk, míg a kihűl, majd leöntjük róla a vizet, és egy szűrőbe téve alaposan lecsöpögtetjük. Lemérjük a héjat, és a súly háromnegyedének megfelelő cukorral, és a cukornak megfelelő mennyiségű vízzel (pl. fél kiló cukorhoz fél liter víz, 30 dkg cukorhoz 3 dl víz), ismét feltesszük egy lábasban főni. Gyorsan felforraljuk, majd takarék lángon néha megkeverve kb. egy órán át főzzük, míg a narancshéj szinte már átlátszó lesz.

Forrás: Pinterest

Leszűrjük a héjakat, egy tálcára sütőpapírt teszünk, arra szórunk kristálycukrot, amiben meghengergetjük a héjakat, majd egy másik sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire tesszük, és két-három napon át hagyjuk száradni őket.

Ha alaposan kiszárítottuk, jól szellőző dobozba téve 1-2 hónapig is eláll.