Konyhakerti növényeink titkai

bazsalikom, fűszer
Vágólapra másolva!
Friss fűszernövényekkel sokkal ínycsiklandóbb az étel. Gondoljunk csak egy frissen sütött pizzára, amelyre mi magunk kevertük ki a paradicsomszószt, persze érett paradicsomokból, és a tetejét a konyhakertből vágott, friss bazsalikommal szórtuk meg. Nemcsak az ízek, de még az illatok is sokkal intenzívebbek. Lássuk, melyik az a három alapvető fűszernövény, ami nem hiányozhat a konyhánkból, és nézzük, melyiket mennyit kell locsolnunk, és hol kell lenyisszantanunk!
Vágólapra másolva!

Mikor kell locsolni? Ha hűvösnek érezzük a bazsalikom földjét, akkor rendben van, ha viszont kézmelegnek, akkor ideje meglocsolni. A bazsalikomot közvetlen a levelek alatt, a virággal együtt kell levágni, mert ha rajta hagyjuk a virágot, akkor

jelentősen csökken a levelek aromájának erőssége.

A menta nagyon vízigényes, ezért locsolásnál az alapszabály, hogy kétszer annyit öntözzük, mint amennyit egyébként gondolnánk. A mentát a szárával együtt vágjuk le, és bátran használhatjuk a levéllel együtt ételbe és italba.

A rozmaringnak válasszunk egy olyan cserepet, ami jól átengedi a vizet, így elkerülhetjük, hogy túllocsoljuk, és tönkremenjen a növényünk. A fás szárát ne bántsuk, hanem a lágyabb, zöld színű szárával együtt csípjük le. Sütésnél elég szárral együtt a friss növényt ráfektetni a csirkére vagy bármilyen húsra, de egy vászontasakba téve remekül ki lehet szárítani, és gasztroajándéknak sem utolsó.