Emésztési problémákat okozhatnak a rossz ételkombinációk

smoothie, banán
Vágólapra másolva!
Szívesen készítünk banános tejturmixot, eszünk húst sajttal vagy gyümölcsökkel, és nem figyelünk rá, hogy milyen ételekhez választunk forró italt. Pedig ez a figyelmetlenség szélgörcsökkel és kellemetlen gyomorproblémákkal járhat. Sőt a mexikói konyha igen gyakori kombinációja – a sajt, a bab, a forró mártás és a guacamole – egyeseknek egyenesen az emésztési problémák receptje lehet.
Vágólapra másolva!

Az emésztési problémák fő oka a rossz ételkombináció – az ayurvédikus szakértők szerint. Meglepő, de még az egészséges ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat, ha nem megfelelően kombináljuk őket. A helyes táplálkozás nemcsak arról szól, hogy odafigyelünk az alapanyagokra, kerüljük a mesterséges összetevőket, hanem arról is, hogy megfelelően párosítjuk az ételeket.

Forrás: shutterstock.com

A különböző élelmiszereknek nemcsak az íze sajátságos, hanem az is, hogy mennyi energiát vesz el az emésztés során, illetve milyen hamar emésztjük meg. Ha a gyomrunk kettő vagy több olyan étellel küzd egyszerre, amik eltérő energiát igényelnek, és különböző időre van szükségünk az emésztésükhöz, az megterhelheti. Például, ha egy rövid idő alatt megemészthető étel még mindig nem szívódott fel egy másik, hosszabb emésztési időt igénylő miatt.

A mexikói konyha igen gyakori kombinációja a sajt, a bab, a forró mártás és a guacamole. Ez az emésztési problémák és szélgörcsök receptje is. Főleg, ha valaki gyenge emésztőrendszerrel van megáldva.

Semmiképp se párosítsa a babot gyümölcsökkel, sajttal, tojással, tejjel, joghurttal vagy hússal. A tojáshoz legkevésbé a dinnye passzol, de a sajt, a hal és a joghurt sem illik hozzá. A forró italok fogyasztását sem érdemes erőltetni sajttal, hallal, hússal, joghurttal és keményítőt tartalmazó élelmiszerekkel.

A sajt és a hús kombinációja azért kellemetlen, mert a magas fehérjetartalmú ételeket nagyon nehéz megemészteni.

Nem ápol szoros barátságot a citrom az uborkával, a tejjel, a joghurttal és a paradicsommal, illetve a retket sem érdemes egy mondatban említeni a banánnal, a mazsolával és a tejjel. A keményítőt tartalmazó szénhidrátokat – édesburgonya vagy rizs – pedig még véletlenül se hozzuk össze a tojással, a tejtermékekkel és a banánnal. A paradicsommal meg főleg ne! Megdöbbentő, de

a joghurtot például hiba gyümölccsel fogyasztani.

Ahogy a húst is.

Forrás: pixabay.com

Ugyanis a gyümölcsöt gyorsabban emészti meg a gyomor, mint például a húst. Ez persze nekünk csak jó, hiszen, ha túl sokáig maradna bennünk, elkezdene erjedni. És pontosan így is tesz, amikor magokkal vagy húsokkal kombináljuk, mert nem tud olyan gyorsan felszívódni a belekben, és az

erjedés a bélfalak károsodásához vezethet.

Bár szívesen készítünk banános tejturmixot is, ez a páros jól megülheti az ember gyomrát. Noha a rossz kombinációkhoz egyébként hozzá lehet szoktatni az emésztőrendszert, aki először fogyaszt egy adott ételpárost, fokozottan jelentkezhetnek nála a negatív hatások: szélgörcs, túlzott teltségérzet, fájdalom, kellemetlenség és emésztési zavarok.