Így tartson házi borkóstolót – bor-sajt párosítás aranyszabályai

Vágólapra másolva!
Bár imádjuk az exkluzív, csillogó és a borospincés borkóstolók hangulatát is, mi lenne, ha most inkább otthon randiznánk egy testes vörössel? Tartsa be a házi borkóstolók aranyszabályait, így tökéletes este elébe nézhet!
Vágólapra másolva!

Mire van szükségünk egy vidám borkóstolóhoz? Néhány jó minőségű borra, egy-két pikáns sajtra, és remek hangulatra. Ahhoz azonban, hogy tényleg lenyűgözzük a barátainkat és a családot, elengedhetetlen figyelembe venni néhány alapszabályt, például a tökéletes bor-sajt párosítás titkait.

A camembert a tüzesebb borokat kedveli Forrás: Pannontej

Ha azonos régióból, ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékeket választunk, nem fogunk mellélőni; ezek a párosítások nagyon jól kiegészítik egymást. Ám nem feltétlenül kell ezt a szabályt nagyon komolyan venni, hiszen

sokkal fontosabb például, hogy a bor és sajt ízintenzitása hasonló legyen;

egy nagyon erős, érett sajthoz érdemes egy hasonlóan intenzív ízű bort választani.

Csak a legérettebb sajtokat válassza magas alkoholtartalmú borokhoz, egy könnyedebb sajt nem tud versenyezni egy tüzes vörösel, vagy például egy likőrborral. A gyümölcsös borok kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat kívánnak, az érett, penészes sajtok mellé egy öregebb, testes vöröset, vagy a természetesen magas cukortartalmú borokat kínáljunk.

Sajt-bor párosítások

A fehérpenészes sajtok (camamber, brie) a magas zsírtartalmuk miatt mindenképpen a tüzesebb borokat, esetleg a habzó borokat kedvelik. Egy kevésbé érett sajthoz inkább fehér, például tokaji furmint, érettebbekhez rosé vagy testesebb vörösbor, mint a cabernet sauvigon való.

Forrás: Pannontej

Az ementáli típusú sajtok általában üde, gyümölcsös aromájú, de teltebb vörösborokat kívánnak, mint amilyen a pinot noir vagy a merlot. A kéksajtok, vagyis a kék nemes penésszel érlelt sajtok pedig a karakteresebb borokat szeretik, mint a Tokaji Aszú, vagy egy shiraz.

Közhely ugyan, de a kecskesajt és a sauvigon blanc párosa is tényleg remek.

Az intenzív, füstös sajtokhoz lágy, kerek, üde fehérbor dukál. A szürkebarát, a hárslevelű vagy a királyleányka is tökéletes kiegészítője lehet egy szelet füstölt sajtnak. Bár az aranyszabályok tényleg aranyat érnek, nincsenek kőbe vésve; bátor kísérletezéssel, az aromák játékával új párokat is felfedezhet.