Mit ne együnk, ha pollenallergiások vagyunk?

Vágólapra másolva!
A pollenallergia önmagában is a természet egy kegyetlen tréfája, vannak azonban bizonyos zöldségek, gyümölcsök, sőt fűszerek is, amelyek elfogyasztását követően azonnal jelentkeznek, vagy erősödnek a tünetek.
Vágólapra másolva!

Ajak- és torokviszketés, bizsergés, nyelvduzzanat: ezt a tünetcsoportot orális allergia szindrómának (OAS) nevezzük. Akkor jelentkezik, amikor a pollenallergiában szenvedők bizonyos gyümölcsöket, zöldségeket vagy fűszereket esznek. Dr. Marsi-Molnár Barbara, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermek-tüdőgyógyászának tanácsait követve felveheti a harcot az allergiával.

A nyírfaallergiásoknál kialakult allergiás reakció függ az alma fajtájától is Forrás: pixabay.com

A tüneteket az úgynevezett keresztreakció váltja ki: a pollenallergiát okozó növényi fehérje és az ételekben előforduló fehérjék kémiai szerkezetének nagyfokú hasonlósága.

Tehát az immunrendszerünk kissé összezavarodik az étel elfogyasztását követően, és a fehérje hasonlósága miatt beindul az allergiás folyamat.

Hisztamin és más biológiailag aktív hatóanyagok szabadulnak fel; ezek okozzák a nyálkahártya-duzzanatot, ajak- és nyelvviszketést, torokbizsergést.

Kerülje a tüneteket okozó élelmiszereket!

Elsőként a nyírfapollen és az alma keresztallergiáját figyelték meg. A nyírfa fő allergénje egy bizonyos BETv1 fehérje, amihez hasonló fehérjék számos ételben megtalálhatóak: alma, őszibarack, cseresznye, szilva, sárgarépa, dió, mandula, kivi, zeller. Ezek fogyasztását követően jelentkezhetnek az orális allergia szindrómának megfelelő tünetek. Érdekes megfigyelés, hogy nyírfaallergiásoknál kialakult allergiás reakció függ az alma fajtájától is.

Amennyiben a fenti tünetek jelentkeztek egy bizonyos étel fogyasztását követően, legközelebb inkább próbálja kerülni az adott élelmiszert.

Főzés, sütés illetve mikrohullámú sütő használata megbontja az allergiát okozó fehérjék szerkezetét, így azok allergenitása csökken.

Ez zeller, dió, földimogyoró, mogyoró, szója esetén azonban nem igaz. Amennyiben a tüneteket okozó fehérje a gyümölcs vagy zöldség héjában található meg, elég csak meghámoznia, és nem kell lemondania róla.

Annak ellenére, hogy a különböző élelmiszerek nincsenek jó hatással az allergiás tünetekre, vannak bizonyos ételek, amik viszont igen: itt írtunk arról, hogy természetes módon is szembeszállhat az allergiával. Fogyasszony gyulladáscsökkentő hatású, ómega-3 zsírsavban, C- és E-vitaminban gazdag ételeket!