Októberben már idei bort is kóstolhatunk

Vágólapra másolva!
Míg nekünk az évszakok csak jönnek-mennek, szinte fel sem eszmélünk, amikor a nyár őszbe fordul, addig a borászoknak ez a legfontosabb időszak. A nyár végén és az ősz kezdetén derül ki, milyen lesz egyéves munkájuk gyümölcse. Várakozással, izgalmakkal és nagyon korán kezdődött meg idén a szüret.
Vágólapra másolva!

Szászi Endre, Balaton-felvidéki borász szerint a korai fajták, mint a cserszegi fűszeres, a zenit és az ottonel muskotály nagyon szépek mind küllemre, mind egészségre, mind mennyiségre. A többi fajta is szépen érik, mint a olasz rizling, a kéknyelű, a furmint és a rózsakő, noha azokat augusztus közepén még nem lehetett szüretelni. Ahogy a borász fogalmaz: a kilátások és az esélyek nagyon jók, hogy ízletes és zamatos borok kerüljenek a borospoharakba.

Ősszel történik a csoda Forrás: Szászi Birtok

Az idei év tehát szinte minden fajtának kedvezett, ugyanis jó volt a meleg- és a csapadékeloszlás; három hétnél hosszabb ideig nem volt csapadékmentes időszak.

- mondja Szászi Endre, a Szászi Birtok tulajdonosa.

Extra korán kezdődött idén a szüret

A cserszegi fűszeres szüretelése augusztus 18-án kezdődött meg, ami nagyon korainak számít. Idén az elmúlt évekhez képest melegebb volt, így a szőlők hamarabb értek. Ám még a zenitnél is előfordulhat, hogy korábban kell szüretelni. Ez a fajta nagyon jó cukorgyűjtő, de savvesztő is.

A cserszegi fűszeres egy új terület; fél hektáron szüreteltünk 12 hektot, a zenitből 18 hektot. Az ottonel muskotályból is sikerült egy nagyobb mennyiséget leszüretelni, ami jó hír a tavalyi jégverés után” – folytatja a borász.

Milyen borokra számíthatunk?

Ahhoz hogy egy jó bort tudjunk leemelni a boltok polcairól, bő szüretre, a megfelelő élesztő kiválasztására és komoly technológiára van szükség. A borászok mindig nagyon jó minőségű borokat próbálnak megalkotni, hiszen egyéves munkájuk van benne.

A korai fajtákból korai borok születnek Forrás: Szászi Birtok

- mondja Szászi Endre.

A korábbi éveket tekintve, 2014-ben a boroknak mély sárgászöld színe volt az időjárási viszonyok miatt, 2015-ben újra szép színben pompáztak. Tavaly kevés bor lett a jégverés miatt, idén pedig a minőség és a mennyiség is kárpótolja a borászokat a 2016-os év után.

Idén tehát a korai fajtákat korábban lehetett szüretelni, azokból korai borok születnek, így akár már októberben is élvezhetjük az idei termés zamatát.