Októberben már idei bort is kóstolhatunk

2017.09.08. 17:46

Míg nekünk az évszakok csak jönnek-mennek, szinte fel sem eszmélünk, amikor a nyár őszbe fordul, addig a borászoknak ez a legfontosabb időszak. A nyár végén és az ősz kezdetén derül ki, milyen lesz egyéves munkájuk gyümölcse. Várakozással, izgalmakkal és nagyon korán kezdődött meg idén a szüret.

Szászi Endre, Balaton-felvidéki borász szerint a korai fajták, mint a cserszegi fűszeres, a zenit és az ottonel muskotály nagyon szépek mind küllemre, mind egészségre, mind mennyiségre. A többi fajta is szépen érik, mint a olasz rizling, a kéknyelű, a furmint és a rózsakő, noha azokat augusztus közepén még nem lehetett szüretelni. Ahogy a borász fogalmaz: a kilátások és az esélyek nagyon jók, hogy ízletes és zamatos borok kerüljenek a borospoharakba.

Ősszel történik a csodaForrás: Szászi Birtok

Az idei év tehát szinte minden fajtának kedvezett, ugyanis jó volt a meleg- és a csapadékeloszlás; három hétnél hosszabb ideig nem volt csapadékmentes időszak.

Nem úgy, mint 2014-ben, amikor ezer milliméter csapadék esett, és csak egyharmadát tudtuk leszüretelni a termésnek. Ami azonban megmaradt, például a kéknyelű, az arannyá változott. Három év után ezek a borok kuriózumnak számítanak”

- mondja Szászi Endre, a Szászi Birtok tulajdonosa.

Extra korán kezdődött idén a szüret

A cserszegi fűszeres szüretelése augusztus 18-án kezdődött meg, ami nagyon korainak számít. Idén az elmúlt évekhez képest melegebb volt, így a szőlők hamarabb értek. Ám még a zenitnél is előfordulhat, hogy korábban kell szüretelni. Ez a fajta nagyon jó cukorgyűjtő, de savvesztő is.

Amikor a cserszegi elér egy 13-as alkoholfokot, akkor már nem szabad várni vele. A cserszegi egy nagyon jó cukorgyűjtő és a savak is jól megmaradtak benne. A cserszegi fűszeres egy új terület; fél hektáron szüreteltünk 12 hektot, a zenitből 18 hektot. Az ottonel muskotályból is sikerült egy nagyobb mennyiséget leszüretelni, ami jó hír a tavalyi jégverés után” – folytatja a borász.

Milyen borokra számíthatunk?

Ahhoz hogy egy jó bort tudjunk leemelni a boltok polcairól, bő szüretre, a megfelelő élesztő kiválasztására és komoly technológiára van szükség. A borászok mindig nagyon jó minőségű borokat próbálnak megalkotni, hiszen egyéves munkájuk van benne.

A korai fajtákból korai borok születnekForrás: Szászi Birtok

Egy évben csak egyszer szüretel, erjeszt, palackoz egy borász. Ha az időjárás közbeszól, nem mondhatja azt, hogy ezt most félreteszi, és majd holnap megpróbálja. Szerencsére az idei borok nagyon jónak ígérkeznek. Amiket már leszüreteltünk, azokról tudok nyilatkozni: a paraméterek (mustfok és savak) alapján nagyon finom borok lesznek”

- mondja Szászi Endre.

A korábbi éveket tekintve, 2014-ben a boroknak mély sárgászöld színe volt az időjárási viszonyok miatt, 2015-ben újra szép színben pompáztak. Tavaly kevés bor lett a jégverés miatt, idén pedig a minőség és a mennyiség is kárpótolja a borászokat a 2016-os év után. 

Ez a hozzáállás egyelőre, de egy borász örök optimista, különben nem menne ki tavasszal a fagyba a szőlőbe metszeni.”

Idén tehát a korai fajtákat korábban lehetett szüretelni, azokból korai borok születnek, így akár már októberben is élvezhetjük az idei termés zamatát.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTRO OLDALÁN: