Ahhoz, hogy külföldön is sikereket érhessünk el, eljussanak a határon túlra a legfinomabb magyar borok és a legínycsiklandóbb ételek, kemény munkára van szükség. A gasztronómia is hozzátartozik az országimázs építéséhez, a minisztérium borválogatása pedig biztosítja, hogy a minőségi magyar borok jelen legyenek a világban.
Mivel a külképviseleteken dolgozó séfek képviselik az országot, a Magyar Konyha évente szakácstréninget szervez.
Bemutatják az elérhető legjobb minőségű magyar alapanyagokat, a legújabb főzési technológiákat, a modern magyar konyha újításait.
A tavalyi sikerek után megnőtt az érdeklődés Európában a magyar, különösen a regionális konyha iránt: Budapest rendezte a Bocuse d'Or versenyt, és Magyarország volt a díszvendége a San Sebastian-i Gastronomika konferenciának.
Idén Egerre esett a szervezők választása, hogy a résztvevők megismerjék a borvidék kultúráját. Az egri borvidék több bora is szerepel a Külügyminisztérium idei borválogatásában.
A tréningen Berlin, Hága, Helsinki, Párizs, Varsó, Madrid, Brüsszel, London, New York, Strasbourg, Bern, Oslo városok külképviseletein dolgozó szakácsok vesznek részt.