Ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden

Tiszaörvény, 2017. április 7. Tiszai halászlé készül a halászlé hungarikummá nyilvánítása alkalmából szervezett rendezvényen a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen 2017. április 7-én. A Hungarikum Bizottság március 21-én a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, valamint a tiszai halászlét. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Szeptember 1-jétől rendezik meg az újabb Nemzetközi Tisza Halfesztivált Szegeden, amelyre sok ezer vendéget várnak a szervezők.
Vágólapra másolva!

A gasztronómiai rendezvény három napon keresztül tart majd, melyen mindenki megkóstolhatja a hungarikum címet elnyerő tiszai halászlevet.

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács elárulta, a kiváló szegedi halászlé titka, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat.

illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A rendezvény pénteken kezdődik, melyet szórakoztató programokkal nyitnak meg. Szombaton az újszegedi Partfürdőn

amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat.

A Tisza szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda készíti el 3500 literes halászlevét. Az eseményen részvevő halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett, sült harcsát, süllőt, keszeget, haltepertőt, pontypatkót és harcsapaprikást készítenek a látogatóknak.

A hagyomány szerint idén is csatlakozik a szegedi Somogyi-könvytár kiállítása a gasztronómiai fesztiválhoz.