A hűtés árt néhány élelmiszernek

Vágólapra másolva!
Megmaradt a hagyma a nyársalás után és nem szeretné kidobni? A recept csak egy felet ír, és nem tudja, mit kezdjen a maradékkal? Az első gondolata, hogy a hűtőbe teszi, de mielőtt a maga kárán kellene megtanulnia, milyen, ha még a süteménynek is hagyma íze van, gondolja át, hol lenne a legmegfelelőbb helye.
Vágólapra másolva!

Az egyik olyan élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tartani, a hagyma. Sokkal jobb, ha inkább egy hűvös helyen tárolja, mint a frigóban vagy egy zsákban, így ugyanis akár 30 nappal tovább is eláll.

A félbevágott hagyma illatát az egész hűtő képes átvenni Forrás: pixabay.com

Ha a hűtőben tárolja a hagymát, a keményítő gyorsabban átalakul cukorrá, így az állaga nedves és puha lesz. Biztos ön is észrevette már, hogy a hagyma szagát a körülötte lévő ételek, sőt az egész hűtő átveszi, és nem valami ínycsikladó egy hagyma ízű tortamaradékot majszolgatni.

A dilemma a felszeletelt vagy félbe vágott, megmaradt hagyma esetén áll fenn leginkább: hogyan tároljuk? Természetesen ne a hűtőszekrényben. Tegye lezárható üvegedénybe, vagy egy kisebb csavaros befőttesbe, és tegye a hűvös kamrába!

A hideg megkönnyíti a banán rothadását Forrás: pixabay.com

Mit ne tegyen még a hűtőbe?

Ahogy a legtöbb gyümölcsöt, a banánt sem szerencsés a hűtőben tartani, noha nincs olyan erőteljes szaga, mint a hagymának, de szobahőmérsékleten jobban megtartja a tápanyagokat.

A banán még a pulton hagyva is tovább érhet,

a hideg lelassítja ugyan a folyamatot, de megkönnyíti a rothadást is.

A paradicsomot sem javasolják hűtőbe tenni, mert a hideg levegő leállítja az érési folyamatokat, sőt még a finom aromákat is elveszi. Nem kell félni attól, hogy megromlik, ha nem nejlon zacskóban tartja, hanem levegősen elrendezve egy kosárba,kerámia edényre teszi, vagy a pulton hagyja egy papírtörlőn.

Ha megfelelően zárják le, a méz nagyon sokáig képes elállni. Kivéve akkor, ha nem a konyhaszekrényen, hanem a hűtőben tartja, mert azzal

felgyorsítja a cukor kristályosodásának folyamatát, így a méz túl ragadós és kemény lesz.

A magas cukortartalom az oka a méz kristályosodásának Forrás: pixabay.com

A görögdinnye és a sárgadinnye gazdag C-vitaminban, likopinban, béta-karotinban és antioxidánsokban – ez utóbbit lebontja a hideg hőmérséklet. Pedig milyen jól tud esni a hűs dinnye egy forró nyári napon!

Noha a mézet és a banánt nem nagyon szoktuk hűtőben tárolni, a dinnyét és a paradicsomot általában igen. Könnyedén le tudja tesztelni a leírtakat például a paradicsom esetében: néhány darabot hagyjon a pulton, párat pedig tegyen a hűtőbe két-három napra, majd kóstolja meg mindkettőt. Mit tapasztalt?