Ételmérgezést okozhat a többször felmelegített rizs?

Vágólapra másolva!
A rosszul elkészített száraz és fullasztó, míg a jól párolt, fűszerezett finom és ínycsiklandó. Borsóval magyaros, kurkumával indiai köret, rizottóként főétel. Frissen fogyasztva az egyik legjobb táplálék, de vajon mi a helyzet a gyorséttermek újramelegített változatával?
Vágólapra másolva!

Könnyebb a tegnapi menüt újramelegíteni egy nehéz nap végén, mint nekiállni főzni. Azonban figyelni kell például a rizs, a krumpli vagy a curry fogyasztására, hiszen nagy árat fizethet, ha nem teszi meg. Az Egyesült Királyságban minden évben körülbelül egymillió ember szenved ételmérgezést, mert nem tart be – vagy nem ismer – néhány egyszerű szabályt.

Spórák, később pedig baktériumok lehetnek állandó lakói egy tál rosszul tárolt rizsnek Forrás: pixabay.com

A népszerű tévésorozatból (Bízz bennem, orvos vagyok!) ismert Michael Mosley termokamerával analizálta a takeaway ételeket, amelyek között a rizs állandó szereplő. Mosley magyarázata szerint az ételmérgezés kiküszöbölésének trükkje az lenne, ha az ételeket 82 fokra melegítenénk fel, hogy biztosan elpusztuljon minden spóra, baktérium, amely esetleg megtalálható benne. Ez könnyűnek hangzik, ám attól, hogy az étel teteje vagy külseje már gőzölög, nem biztos, hogy a belseje is eléggé átforrósodott.

Hogyan kerül a rizsbe spóra?

Mint minden ételnél, minél többször van felmelegítve, és minél több alkalommal hűl vissza, annál több lehetősége van a káros baktériumoknak a szaporodásra.

Ez különösen igaz például a rizsre, amely bacillus cereus spórákkal lehet fertőzött.

Ha ez nem pusztul el a hőtől, olyan mérgeket termel, amelyek hasmenést, hányást és allergiás reakciót okoznak.

Sőt, ha fel is melegíti a rizst 82 fokra, és elpusztulnak a baktériumok, azok toxinjai akkor is az ételben maradnak. Ha mindenképp meg akarja menteni a maradékot, akkor a főzéstől számított egy órán belül hűtse le, különben tényleg orosz rulettet játszik a beleivel – állítja Mosley.

Ám nem is az újramelegítés okozza a legnagyobb problémát, hanem a rizs nem megfelelő tárolása, például, ha főzés után túl sok ideig áll szobahőmérsékleten.

Ha bacillus cereus baktériumokat tartalmazó rizst eszik, akkor körülbelül 1-5 órán belül hányásra és hasmenésre számíthat. A tünetek viszonylag enyhék, és általában 24 óráig tartanak.

Elkerülhetjük az ételmérgezést, ha azonnal tálaljuk a kész rizst, és megpróbálunk annyit kifőzni, amennyi egy étkezés alkalmával el is fogy. Ha előre kell főznünk, akkor pedig hűtsük le minél hamarabb – ideális esetben a főzéstől számított legfeljebb egy órán belül. Az utolsó szabály: egynél többször semmiképp ne melegítsük és hűtsük újra!