Így készítsen salátát befőttes üvegben

Vágólapra másolva!
A nap hétágra süt, a madarak is csiripelnek, és a fű is zöldell még a parkban, ám az ősz már a nyakunkban lohol, hogy átszínezze a fák lombkoronáját, és elnyomja a napot. Addig kell élni egy jó piknik lehetőségével, amíg színes szőnyeg nem borítja az utakat és parkokat. Ragadjuk meg hát a kockás abroszt és az előre elkészített, könnyen szállítható Mason Jar-salátákat, és indulás!
Vágólapra másolva!

Üvegedény, amelyben ételeket tudunk konzerválni; különlegessége a száján lévő külső csavaros menet, azon egy gumigyűrű, amely hermetikus tömítést hoz létre, amikor a fémfedelet rátekerjük. John Landis Mason 1858-ban találta fel és szabadalmaztatta a befőttes üveget, angol nevén a Mason Jart. Kerülhet bele nyári finomság télire, de ugyanígy friss salátával is megtölthetjük, és magunkkal vihetjük a piknikre vagy az irodába ebédre. A befőttes üvegben készített saláta könnyen szállítható és tárolható, ráadásul, ha szépen rétegzett, egy gyönyörű látványon legeltethetjük a szemünket.

Könnyen tárolható, szállítható és ínycsiklandóan jól néz ki Forrás: Julia Mirabella/popsugar.com

A Mason Jar-saláta titka a rétegekben rejlik. Az első lépés mindig a salátaöntet, ami körülbelül 3-4 evőkanál negyed literenként. Aki szereti a hagymát, ám ódzkodik az erőteljes íztől és az utána maradó szagtól, az a befőttes üveg aljára, az öntetbe tegye a könnyfakasztó karikákat. Amíg ázik, addig mérséklődik az íze és az illata, így nyugodtabban beszélgethetünk a munkatársakkal az irodában ebéd után is.

Az öntetet követi az első réteg, a saláta alapja. Olyan zöldségeket és gyümölcsöket kell ide tenni, amelyeket nem áztat el túlságosan az öntet, mint a sárgarépa, paradicsom vagy a csicseriborsó. Ezt követően folytassuk a rétegezést ízlés szerint, amelyek a lehető legszorosabban – minél kevesebb levegőt hagyva a zöldségek és gyümölcsök között – helyezkedjenek el, így hosszabb ideig friss marad a saláta.

Az utolsó pedig a zöld réteg lesz, a salátalevelek helye; majd sajttal és diófélékkel lehet még feldobni a végén a salátakülönlegességet. Zárjuk le a tetejével, tegyük hűtőbe egy fél órára, hogy kissé lehűljön, és az ízek összeérjenek.

Üvegbe zárt egészség a nap bármely étkezéséhez Forrás: Inspiralized

Cukkini saláta borsóval és rizsparéjjal

Hozzávalók az öntethez:

  • 1/2 avokádó
  • 2 evőkanál kókusztej
  • 1 lime leve

Hozzávalók a salátához:

  • 1/3 csésze főtt rizsparéj
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 1/2 teáskanál kókuszpehely
  • 3 spárga szára, apróra vágva
  • 1/4 csésze zöldborsó
  • 1 közepes cukkini, vékony csíkokra vágva
  • 2-3 szál tavaszi hagyma, kockára vágva
  • 1/4 csésze feta sajt, kockára vágva

Elkészítés:

Tegyük az öntet hozzávalóit egy konyhai robotgépbe, majd dolgozzuk össze, még krémes nem lesz. Egy tálba tegyük bele a rizsparéjt, a koriandert és a kókuszpelyheket, rázzuk össze, majd tegyük félre. Egy kis serpenyőt töltsünk félig vízzel, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a spárgát, egy perccel később a borsót, és főzzük 3-4 percig. Egy befőttes üveg aljára öntsük az öntetet, majd jöhet a cukkini, a rizsparéj, a hagyma, a spárga és a borsó, a végére pedig a feta.

Szavazzon!

Ön készített már mason jar salátát?