A járdaszegélyek gyomnövénye a tányéron

Vágólapra másolva!
Ki gondolta volna, hogy a járdaszegélyek gyomnövénye ilyen jó alapja lehet egy receptnek? Annyiszor átléptünk már fölötte, vagy éppen egyenesen rá, miközben fogalmunk sem volt, milyen ízletes, milyen egészséges, és milyen magas tápértékkel bír. Lássuk, hogyan kerül egy gyomnövény az étkezőasztalra!
Vágólapra másolva!

A kövér porcsin elsősorban gyomként ismert, de a vadon termő növény ehető, sőt zamatos és ízletes is. Felhasználják krumplihoz, levesekhez, lédús levele pedig a saláták tökéletes kiegészítője; enyhén ropogós és citromos ízű. Ráadásul egészséges is, hiszen tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag.

A kövér porcsin nem csak egy hétköznapi gyomnövény Forrás: pixabay.com

A porcsin egy különösen jó alfa-linolénsav forrás is. A Kréta szigetén élő emberek zöme sokáig él, alacsonyak náluk a szív és érrendszeri betegségek. Ez arra utal, hogy

az alfa-linolénsav magas bevitele az olyan élelmiszerekből, mint a porcsin, dió, füge, kulcsszerepet tölthet be a krétaiak kivételesen jó egészségi állapotában.

A másik példa a Japánban található Kohama-szigeten élő emberek hosszú élettartama. Ezen a szigeten a legalacsonyabb szívkoszorúér-megbetegedések aránya, az emberek vérében pedig kivételesen nagy koncentrációban van alfa-linolénsav.

Valódi kincs a járdaszegély repedéseiben

A porcsin nagyon jó A-, E- és C-vitamin forrás, emellett kálciumot és magnéziumot is tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak a fogak, csontok és az izmok egészségének megőrzésében.

A gyomnövény bővelkedik káliumban, ami a magas vérnyomás kezelésében játszik szerepet, továbbá vasban, ami pedig az oxigén szállításához szükséges.

Még a kutatók is meglepődtek, milyen magas a gyomnövény Ómega-3 zsírsav tartalma; magasabb, mint bizonyos halolajokban. Az Ómega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a szervezet „rossz" koleszterinszintjét, a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát.

A vegánok egyik legjobb Ómega-3 zsírsav forrása is ez a növény, ám azoknak is érdemes felvenniük a listára, akik nem esznek halat,

ugyanis az Ómega-3 zsírsavban szegény étrend számos betegség okozója, mint a rák, szívbetegségek és az Alzheimer-kór.
A kínai gyógyászatban a hasmenés, a bakteriális vizenyő, a láz és a húgyúti fertőzések valamint cukorbetegség kezelésére használják. Azonban csínján kell bánni a fogyasztásával, mert a porcsin esetében a fő probléma magas nitrát- és oxálsavtartalma lehet; állapotos nők nem ehetik, és azok sem, akik vesekőre vagy epekőre hajlamosak.

Gyomnövény a konyhában

A porcsint – más zöldségekhez hasonlóan – frissen, párolva és főzve is lehet fogyasztani. A levelek apróra vágva levesek és pörköltek sűrítőjeként használhatóak.

Közel-Keleten az apróra vágott porcsint joghurttal és fokhagymával keverik össze, és sült húsokhoz szolgálják fel.

Nagyon jó köret alapanyag, így például egy joghurtos saláta pillanatok alatt készíthető belőle. Mindössze le kell szednünk a leveleket a nagyobb szárakról, majd citromlével, olívaolajjal, egy csipetnyi sóval, retekkel és joghurttal össze kell kevernünk.

Porcsinból készült saláta Forrás: flickr.com

A másik könnyed recept, amikor az apróra vágott növény leveleit egy serpenyőbe téve olívaolajjal, citromlével, egy fokhagymával, egy kis parmezánnal és dióval, esetleg mandulával összekeverjük. Így készül a porcsin pesto. Arra azért figyeljünk, hogy ne forgalmas, koszos helyről gyűjtsük a növényt, hanem lehetőleg a kertünkből.

Ha nincs mára ötlete, dobjon össze egy keleties, hűsítő levest!

Hideg porcsin leves

Hozzávalók (2 főre):

  • 3 uborka
  • 1 zöldparadicsom
  • 1 közepes, fiatal hagyma
  • 3 gerezd fiatal fokhagyma
  • ½ hosszabb, friss chili paprika
  • ½ csésze porcsin
  • ¾ csésze görög joghurt
  • 2 teáskanál alma- vagy cseresznyeecet
  • ½ teáskanál cukor
  • egy nagy csipet só
  • 2 evőkanál extra szűz olivaolaj
  • ½ pita darabokra vagdosva
  • 5-6 mentalevél

Elkészítés:

Az elkészítése nagyon egyszerű: a hozzávalókat apróra darabolva betesszük a turmixgépbe, vagy botmixerrel pépesítjük. Ha túl sűrűnek érezzük, adhatunk hozzá még egy kis vizet. Az elkészült levest néhány órára a hűtőbe tesszük, majd kis csészékből vagy tálakból fogyasztjuk.