Gyermekeket menthet az aranysárga húsú banán

Vágólapra másolva!
Az aranysárga húsú, A-vitaminban gazdag banán lehet a fejlődő országok új szuperhőse. Az új kutatások eredményei segítségével több száz gyermek életét menthetik meg Afrikában, ahol a banán az alapvető táplálék.
Vágólapra másolva!

A Queensland Műszaki Egyetem kutatója aranysárga húsú szuperbanánt fejlesztett ki, amelynek szuperképessége a rengeteg A-vitamin. A James Dale professzor által vezetett egy évtizedes kutatás alatt számos egyetemi laboratóriumi tesztet, valamint Észak-Queensland területén több kísérletet is végeztek.

Az aranysárga szuperbanán gyermekéleteket menthet Forrás: pixabay.com

Dale professzor elmondta, hogy a genetikai kutatás olyan banángének azonosítását és kiválasztását eredményezte, amelyekkel megnövelhető az A-provitamin szintje. A kutatást a Bill&Melinda Gates Alapítvány és az Egyesült Királyság kormánya támogatta. A vizsgálat végső soron az ugandai banán tápanyagtartalmának javítására irányult, ahol ez az egyik alapvető élelmiszer.

Az aranysárga banán A-provitaminban gazdag Forrás: newsweek.com

Kelet-Afrika hegyvidéki területein a banán kiváló keményítő forrás. A banánt még zöld állapotában begyűjtik, majd aprítják és párolják. Azonban a gyümölcs A-provitamin és a vas tartalma alacsony, és az A-vitamin hiányának következményei igen súlyosak.

Az A-provitamin a szervezetben átalakul A-vitaminná, amely alapvető szerepet játszik a sejtnövekedésben, valamint a látás folyamatában és javításában.

Ezeken a területeken a becslések szerint évente körülbelül 650-700 ezer gyermek meghal, továbbá több százezer megvakul az A-vitamin hiány miatt.

Egyes fejlődő országokban – például Afrikában – még mindig problémát jelent az A-vitamin pótlása.

A gén, amit felhasználtak a banán termesztésénél, egy pápua új-guineai fajtából származik, amelynek nagyon magas az A-provitamin tartalma, ám a termése kisméretű. Ezt keresztezték a cavendish fajtával, így hosszú évek alatt végül sikerült olyan szuperbanánt kifejleszteni, amelynek kiváló az A-provitamin szintje, a húsa pedig nem krémszínű, hanem aranysárga – írja a Food News International.