Elhozzuk konyhájába az igazi hajdúsági ízeket!

Vágólapra másolva!
A csülkös slambuc íze még ott volt a szánkban, mikor már a debreceni töltött káposzta felé kacsingattunk. A szoboszlói aprópecsenye után pedig már lazábbra kellett engedni a nadrágunk övét is, és akkor még az almás palacsintát meg sem kóstoltuk.
Vágólapra másolva!

Hajdúszoboszlón nemcsak a magyarok áztatják magukat szívesen, de a külföldiek is rajonganak a gyógyvízért. Utóbbi mellett a jó hajdúsági ízek is egyre többeket vonzanak ide.

A legfinomabb hagyományos hajdúsági ételek álltak a középpontban a Hajdúsági Ízek Fesztiválján, ahol eredeti és modern receptek alapján készítették az alföldi ételeket.

Ha esetleg lemaradt a fesztiválról, nem azt jelenti, hogy a jóból is kimaradt. Varázsoljon a konyhaasztalra hajdúsági ízeket a következő receptekkel!

A legjobb hajdúsági ételek egy helyen Forrás: Hajdúszoboszló a felüdülőhely

Szoboszlói Aprópecsenye 10 főre

Hozzávalók:

  • 20 dkg hagyma
  • 1,5 kg sertéscomb
  • 20 dkg borsó
  • 2 darab kaliforniai paprika
  • só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma

Elkészítés:

A felaprított hagymát kevés zsíron lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst. Paprikával, sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük, majd hozzáöntünk egy kis vizet is, ha szükséges. A végén a tálba öntjük a borsót és a felkockázott kaliforniai paprikákat, majd készre főzzük.

A fesztiválon Czókoly Zoltán – Kemencés Csárda – készítette el.

Csülkös Slambuc 10 főre

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1,5 kg lebbencstészta
  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg apróra vágott hagyma
  • 1 kg csülök
  • fűszer paprika, só, bors, fokhagyma

Elkészítés:

A füstölt szalonnát először zsírjára pirítjuk, ezután rádobjuk a lebbencstésztát és az apróra vágott hagymát is, mindkettőt folyamatos kevergetés mellett szintén aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk paprikával, felöntjük vízzel, ezután hozzáadjuk a felkockázott burgonyát. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal fokhagymával, majd készre főzzük. A végén a külön megfőzött, felkockázott csülökkel összekeverjük.

A Hajdúsági Ízek Fesztiválján Boda Attila, a Lorena Étterem szakácsa készítette el a csülkös slambucot.

Házi almás palacsinta az édesszájúaknak Forrás: Hajdúszoboszló a felüdülőhely

Házi almás palacsinta, ahogyan Szilvia szereti

Hozzávalók:

  • 2 db alma lereszelve, lecsöpögtetve
  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 3,5 dl tej
  • 3,5 dl szódavíz
  • fél citrom leve
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 3 ek napraforgó olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat az almán kívül egy nagy tálban botmixerrel összekeverjük, majd hozzáadjuk az almát. Kisütjük, baracklekvárral megkenve, fahéjjal megszórva tálaljuk!

A házi almás palacsintát Kovács Zita, a Sétány Kávézó és Palacsintázó tulajdonosa készítette el a Hajdúsági Ízek Fesztiválján.