Nyárról nyárra újabb ízkombinációk jelennek meg a hűtött pultokban. Az utóbbi évek különlegességei a sós-édes, a chilis, fűszeres ízek, amit a fagyiimádó közönség szívesen meg is kóstol, és általában el is viszik a pálmát a versenyeken, de a legtöbbet eladott gombócok még mindig a csokoládé, vanília, puncs, és a klassszikus gyümölcsös ízek.
Az idei Év Fagylaltja díjat a balmazújvárosi Centrum fagyizó tulajdonosa, Eszenyi Ferenc vihette haza mascarponés túrókrém sós karamellel nevű édességével.
„Házi főzésű karamella és csokoládé van a fagylaltban, a mascarpones túrókrémet is én kevertem össze, vagyis teljesen gyári alapanyagmentes, a kézműves fagylaltok nyomdokán készítettem el, illetve pirított mogyoródarabkákat is kevertem bele. Mi azt valljuk, hogy jó minőségű alapanyagokból lehet jó minőségű fagylaltot készíteni" – mondta el a Szegedma.hu hírportálnak Eszenyi Ferenc.
A fagyi receptjét közreadják, bármelyik cukrász elkészítheti, így nem kell Balmazújvárosig menni a díjnyertes gombócért.
Az ezüstérmet az Amaretto Fagyizó A napfény íze fagylaltja kapta meg, míg a bronzérmes a Tóth cukrászda Azték aranya lett.
Mentes kategóriában paleo feketeribizli fagylalttal Erdélyi Balázs nyert, az ezüstéremmel Kirschner Zoltán banános málnáját díjazták, a bronzérmet szintén a Cetrum nyerte el sós pisztácia fagylaltjával.
A gyártók és forgalmazók versenyében első helyen az Aromitalia sós tejkaramellával és a sült almával készült krémsajtja végzett, második az Ikrényi mézes napsugárfagylalt, míg a harmadik a mézes krémes feketeribizlivel lett.
A közönség véleménye is számított: Csap Szabolcs barackos túróspite fagylaltjára szavaztak a legtöbben. Az I love Szeged fagyi díjat Jóri-Hegedűs Szilvia kapta narancsos-bazsalikomos csokoládé fagylaltjáért. Az idei kézműves nívódíj szintén Eszenyi Ferencnek járt.