Az Év Fagylaltja: mascarponés túrókrém sós karamellel

fagyi fagylalt
Év Fagylaltja verseny 2017
Vágólapra másolva!
Kellemes ítélkezésben vehettek részt hétfőn az Év Fagylaltja verseny zsűritagjai: 94 féle jeges édességet kóstolhattak végig Szegeden, a Klauzál téri Virág cukrászdában. Az idei a 20. verseny, és ez az első alkalom, hogy nincs kötelezően előírt íz, a cukrászok szabadon alkothattak, minden versenyző két fagylalttal nevezhetett.
Vágólapra másolva!

Nyárról nyárra újabb ízkombinációk jelennek meg a hűtött pultokban. Az utóbbi évek különlegességei a sós-édes, a chilis, fűszeres ízek, amit a fagyiimádó közönség szívesen meg is kóstol, és általában el is viszik a pálmát a versenyeken, de a legtöbbet eladott gombócok még mindig a csokoládé, vanília, puncs, és a klassszikus gyümölcsös ízek.

Az idei Év Fagylaltja díjat a balmazújvárosi Centrum fagyizó tulajdonosa, Eszenyi Ferenc vihette haza mascarponés túrókrém sós karamellel nevű édességével.

„Házi főzésű karamella és csokoládé van a fagylaltban, a mascarpones túrókrémet is én kevertem össze, vagyis teljesen gyári alapanyagmentes, a kézműves fagylaltok nyomdokán készítettem el, illetve pirított mogyoródarabkákat is kevertem bele. Mi azt valljuk, hogy jó minőségű alapanyagokból lehet jó minőségű fagylaltot készíteni" – mondta el a Szegedma.hu hírportálnak Eszenyi Ferenc.

Kóstol a zsűri Forrás: Délmagyar.hu

A fagyi receptjét közreadják, bármelyik cukrász elkészítheti, így nem kell Balmazújvárosig menni a díjnyertes gombócért.

Az ezüstérmet az Amaretto Fagyizó A napfény íze fagylaltja kapta meg, míg a bronzérmes a Tóth cukrászda Azték aranya lett.

Mentes kategóriában paleo feketeribizli fagylalttal Erdélyi Balázs nyert, az ezüstéremmel Kirschner Zoltán banános málnáját díjazták, a bronzérmet szintén a Cetrum nyerte el sós pisztácia fagylaltjával.

A gyártók és forgalmazók versenyében első helyen az Aromitalia sós tejkaramellával és a sült almával készült krémsajtja végzett, második az Ikrényi mézes napsugárfagylalt, míg a harmadik a mézes krémes feketeribizlivel lett.

A közönség véleménye is számított: Csap Szabolcs barackos túróspite fagylaltjára szavaztak a legtöbben. Az I love Szeged fagyi díjat Jóri-Hegedűs Szilvia kapta narancsos-bazsalikomos csokoládé fagylaltjáért. Az idei kézműves nívódíj szintén Eszenyi Ferencnek járt.