Kulisszatitkok a sörgyárban

Borsodi Sörgyár
Sörgyártás a 80-as években
Vágólapra másolva!
Klasszikus berendezések, rézüstök, sörgyárhoz kötődő emléktárgyak, a sörgyártás titkai – mindez a bőcsi sörgyár régi főzőházában. Az új látogatóközpontban a Borsodi Sörgyár 44 éves történelmét mutatják be.
Vágólapra másolva!

Bőcsön 1973-ban indult el a főzés, amikor annyira megnőtt a sörfogyasztási kedv, hogy az addigi sörgyárak már nem tudtak elég palackot megtölteni. A Borsodi szinte azonnal népszerű lett nemcsak az északkeleti megyében, hanem szerte az országban. A népszerűség azóta is töretlen: a Borsodi hazánk egyik legnagyobb mennyiségben értékesített söre.

1987-ben Magyarországon elsőként a Borsodi dobta piacra az újdonságnak számító alkoholmentes sört,

később az első fémdobozost is. Idén márciusban a Borsodi Tüzessel és Borsodi Jegessel bővült a paletta. A gyárat 1990-ben privatizálták, jelenleg a Molson Coors sörgyártó vállalatcsoport tagja, amelyhez olyan márkák tartoznak, mint a Carling vagy a Staropramen.

Sörgyártás a 80-as években Forrás: Borsodi Sörgyár

A gyár történelmét talán Arany József sörfőző mester ismeri a legjobban, aki közel 40 évig dolgozott a Borsodi Sörgyárnál:

– osztotta meg emlékeit Arany József a Borsodi Sörgyár egykori sörfőző mestere.

Régi sörfőző üst a Borsodi Sörgyár látogatóközpontjában Forrás: Rogoszfoto

A sörgyár tavaly ősszel indított kampányt; bárki beküldhette a sörgyárhoz kapcsolódó emléktárgyait. Többek közöt ebből az anyagból jött létre a kiállítás a 2005 óta nem üzemelő, de a klasszikus berendezéseket, így a rézüstöket is megőrző régi főzőházban, Bőcsön.