Korábban már megtudtuk, hogyan kerül sütőtök a kávéba, most pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogyan váltotta fel a cukrot és a tejszínt a kardamom és a só. Ezekkel a hozzávalókkal aztán színt lehet vinni a hétköznapokba! Csak legyen, aki megigya.
Ha kevesebb cukrot szeretne a kávéjába tenni, de az édeskés ízről nem szeretne lemondani, tegyen bele fahéjat, vagy főzze feketéjét fahéjdarab hozzáadásával, vagy éppen szerecsendióval.
A cukor eredeti bourbon vaníliával is kiváltható: egy vanília rúd kikapart magját és belsejét tegyünk a darálék közé, és úgy főzzük le.
Azt már tudjuk, hogy ha vajat adunk a kávénkhoz, akkor ki fogunk csattanni az energiától, ám az alkoholos kávé említése sem idegen, hiszen mindannyian jól ismerjük a klasszikus ír kávét, amibe whisky kerül, de vodkás és pálinkás feketéről is hallottunk már.
Ám a legmegdöbbentőbb dolog, ami kávéba kerülhet, az a nyers tojás.
Az ötlet Skandináviából származik. A tojás megszűri, tisztázza a kávét, tökéletesen elválasztja a zaccot a folyadéktól. Ha el akarja készíteni, üssön egy tojást a kávéporhoz, és úgy főzze le.
A só enyhíti a kesernyést ízt, ám ha megfelelően pörkölt a kávébab, semmi szükség nincsen arra, hogy lefőzés előtt az őrleményhez adjuk.
A Közel-Keleten gyakran adnak a kávéhoz
kardamomot, amely enyhén egzotikus ízt kölcsönöz a feketének, és fokozza a koffein hatását.
Ha ki akarjuk próbálni, szórjunk egy csipet őrölt kardamomot a bögrénkbe, vagy a kávébabok közé néhány magot.