A Tomán-diéta valójában nem más, mint egy fehérjediéta, amellyel az elmúlt három évben közel ötezren fogytak le. Nemcsak azoknak ajánlják a módszert, akiknek súlyfelesleg, akik szeretnének könnyedebben étkezni.
Szabina újraértelmezi a hagyományos magyaros fogásokat a mai nemzetközi diétás trendek alapján: a töltött káposzta hajdinával készül, a pulykamell cordon bleu pedig vörös rizses, reteksalátás köretet kap. Ám a receptek között ott lapul a hortobágyi húsos palacsinta és a csokoládébrownie egészségesebb változata is.
A test alapvetően három makrotápanyagból, zsírból, szénhidrátból és fehérjéből tud energiát termelni. A fehérje lebontása sokkal több energiát igényel, mint a zsíré és a szénhidráté: a fehérjékből történő energianyerés kevésbé hasznosul, mint a szénhidrátból, illetve a zsírból származók. Emellett a fehérjefogyasztás jelentősen csökkent étvágyhoz is vezet, ami kevesebb kalória elfogyasztását eredményezi.
A Tomán-módszer napi ötszöri étkezésből áll, így a szakácskönyvben reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora receptek szerepelnek; összesen 64 ételleírás. Ezek összeállításában Kocsis Bálint mesterszakács séf, gasztronómiai nagykövet segédkezett.