Szójaitalokat tesztelt a Nébih

Szójaital
Vizsgálták a termékek GMO-tartalmát is
Vágólapra másolva!
15 külföldön gyártott szójaitalt ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A natúr növényi italok esetleges tejfehérje-, laktóz- és glutén- és GMO-tartalmát is vizsgálták a hatóság laboratóriumaiban, emellett mérték azt is, hogy milyen mennyiségben tartalmaznak a termékek fehérjét, vitamint és kalciumot.
Vágólapra másolva!

A gluténmentes és/vagy laktózmentes felirattal ellátott szójaitalok esetében a termékek laktóz- és gluténtartalmát is vizsgálták. Az eredmények alapján kifogás nem merült fel. További pozitívum, hogy

tejfehérje jelenléte sem volt kimutatható egyetlen mintában sem.

A vizsgált 15 szójaitalból 6 jelölésén utaltak a kalcium jelentős mennyiségére, 3 esetében pedig hozzáadott vitamintartalomra vonatkozó információ szerepelt a csomagoláson. Az ellenőrzés során valamennyi termék megfelelőnek bizonyult.

A főbb szójatermesztő országok – USA, Brazília és Argentína – 95 százalékban génmódosított növényeket exportálnak. Bár az Európai Unió legtöbb országában – így Magyarországon is – tilos a génmódosított termesztés, az importált szójával és termékekkel kerülhet az asztalunkra génmódosított szójaital is. Ezért a Nébih szakemberei minden terméknél ellenőrizték, hogy génmódosított (GMO) alapanyagot tartalmazhatnak-e.

GMO egyetlen esetben sem volt kimutatható,

míg a tápértékjelölésen szereplő fehérjetartalom mindegyiknél megfelelt a valós mennyiséggel.

A jelölés tekintetében ezúttal 15 termékből 10 esetben merült fel valamilyen szabálytalanság. Jellemző hiba volt a tárolási feltétel helytelen megjelenítése vagy a termék kezelésére (UHT) való utalás hibás feltüntetése. A tápérték jelöléssel és a magyar nyelvű címkével is akadtak problémák. A jelölési hiányosságok miatt a NÉBIH a termékek forgalmazóit figyelmeztetésben részesíti, és kötelezi a hibák kijavítására.

Vizsgálták a termékek GMO-tartalmát is Forrás: Szupermenta

A termékcsoport megnevezését minden esetben megfelelően alkalmazták a forgalmazók. A vizsgált termékek közül egyiket sem tüntették fel helytelenül „szójatejként", hanem mind a 15 dobozon a helyes, „szójaital" megnevezés szerepelt.

A kedveltségi vizsgálat ezúttal sem maradt el. Laikus és szakértő kóstolók pontozták az italok külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát. Az értékelések alapján a megmérettetésen első lett az Alpro, második az Alpro bio, harmadik pedig a Happy Soya szójaital.

A részletes eredményeket a Szupermenta oldalán olvashatják.