A lekvár, ami összeragasztja a családot

Saly Noémi Spájz könyv
Tele praktikus ötletekkel
Vágólapra másolva!
A szerző a gasztronómia kissé elfeledett, sötét zugába, a spájz szegletébe hívogat, ahol a régi recepteket felelvenítve könnyen varázsolhatunk a kamrapolcra, onnan pedig az év folyamán bármikor az asztalra a nyár üvegbe zárt zamatából. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusának most megjelent új kötete a befőzés rejtelmeibe kalauzol el bennünket. A könyvben szereplő 80 recepttel mi is könnyen válhatunk a befőzés nagymestereivé.
Vágólapra másolva!

Saly Noémi irodalom- és helytörténész, a kávéháztörténet nagy ismerője saját tapasztalatából merített praktikus tanácsait osztja meg velünk a befőzés terén. Ámbár nem tartja magát gasztrogurunak, sem legendás háziasszonynak, befőzni mégis szeret. Receptjeit követve mi is könnyedén üvegbe zárhatjuk és a kamrapolcra pakolhatjuk a nyári ízek édes és sós kavalkádját.

Saly Noémi nemcsak a befőttek, hanem a növények között is remekül érzi magát Forrás: Facebook

A télire elrakás több, mint tartósítási forma. A befőzés nosztalgikus romantikáját megélve mi is részesévé válunk a varázslatnak, hiszen ilyenkor sokkal több kerül a polcra, mint csupán a feldolgozott zöldség, gyümölcs, az eperdzsem vagy a zakuszka; egy folyamat részései leszünk, ahogy feldolgozzuk az előzőleg szeretettel gondozott, elültetett, palántázott, metszett, nevelgetett növényeket.

Benne van anyáink, nagyanyáink vájdlingban az elteendőt mosdató, fürgén hámozókést forgató keze,

az étel szeretetének, megbecsülésének hagyománya, sőt, ha van kivel megosztani a teendőket, az együtt munkálkodás öröme.

Ahogy a szerző bevezetőjében írja:

– gyümölcsmagozás közben olyan jókat lehet beszélgetni –, az együtt főzött lekvár pedig úgy össze tud ragasztani két vagy több embert, mint a mogyorós puszedlit."

Tele praktikus ötletekkel Forrás: Magyar Konyha

A bő nyolcvan, eredetileg a Magyar Konyha hasábjain megjelent leírás követi a zöldségek, gyümölcsök beérésének sorrendjét. A receptek szezonálisan lefedik az elrakandókat tavasztól nyárig, a medvehagymától a déligyümölcsökig, és ráadásként még néhány nem klasszikus befőzős recept: likőr, fűszerolaj, kence és egy desszert elkészítési módját is megosztja velünk az idei szezon fő befőzőkönyve.