Melyik pálinka az év legjobbja?

pálinka
Egy kivételével mind jól szerepelt
Vágólapra másolva!
A negyedik országkóstolón idén közel négyszáz pálinka szállt versenybe a legrangosabb minősítésért. Esztergomban 30 tagú zsűri vakkóstolás során értékelt. Vajon melyik pálinka lett az év legjobbja?
Vágólapra másolva!

A kóstolót a Pálinka Nemzeti Tanács és a Földművelésügyi Minisztérium szervezte, 43 pálinkaház nevezett be több mint 380 féle pálinkával. A verseny célja, hogy növelje a pálinkának, mint hazánk nemzeti italának a hitelét és ismertségét. A kiemelkedő színvonalú, országos rendezvényen elért eredmények segítik a minőségi pálinka bel- és külpiaci megjelenését.

Évről évre jobb a minőség Forrás: Fotofolia, Hetizia Chlesjak

A versenyre kizárólag kereskedelmi forgalomban lévő termékkel lehetett nevezni, melyet az érzékszervi vizsgálat előtt a Nébih ellenőrzött egy komplex analitikai vizsgálattal. A legjobb pálinkákat arany, ezüst és bronz minősítéssel díjazták, 24 pálinka Champion-díjat is nyert. Különdíjban részesült az év legeredményesebb pálinkafőzdéje, és az év legjobb pálinkája, emellett idén először díjazták a legjobb tíezezer palack feletti tétel főzőjét is.

– mondta Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Pálinka Életműdíjban részesültek azok a szakemberek, akik évtizedes szakmai tevékenységükkel sokat tettek a pálinka népszerűségéért. Ezt a díjat legfeljebb három szakember kaphatja meg, és ez az egyik legnagyobb elismerés a szakmában.

Esztergom város vezetősége is felajánlott egy különdíjat az általuk legjobbnak vélt főzőmesternek.

A Pálinka Országkóstoló a Pálinka Nemzeti Tanács Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyét valamint az erre épülő, a Földművelésügyi Minisztérium által rendezett Nemzeti Pálinkakiválóság Programot öleli fel.

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programban a nevezett tételek Pálinkakiválóság és Top Pálinkakiválóság minősítést kaphatnak, amellyel bekerülhetnek egy különleges, ingyenes, kétnyelvű, a minisztérium gondozásában megjelenő kiadványba, vagyis a Pálinkakiválóságok Könyvébe.

A győztes pálinkákat az Országház Felsőházában hirdették ki június 20-án; 110 arany, 144 ezüst és 88 bronz minősítést ítéltek oda. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elismerően beszélt arról, hogy az országos versenyre nevezett pálinkák minősége évről évre jobb.

Magyarország legjobb pálinkája címet 2017-ben a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlőpálinkája kapta.

Esztergom város különdíját az Etyeki Czimeres Pálinkaház érlelt szőlőpálinkája nyerte el. Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje idén a Brill Pálinkaház lett.

Mihályi László elmondta: 2016-ban több mint 1,9 millió liter, 2015-ben pedig hozzávetőlegesen 1,8 millió liter pálinkát hoztak forgalomba Magyarországon.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kifejtette: hazánk nemzeti italát a világ minden tájára, összesen 76 országába szállítják a kereskedők. 2010-ben valamivel több mint 500 pálinkafőzde működött az országban, mára ez a szám 600 körülire tehető. A kereskedelmi főzdék száma 72-ről 138-ra nőtt.