Szarvasgombát gyűjtene? Vizsga és napló is kell hozzá

szarvasgomba, jászivány
Vizsga és napló is kell a gyűjtéshez
Vágólapra másolva!
Nemcsak tanfolyam szükséges, hanem a gyűjtési naplót is érvényesíteni kell. A 2017 előtt kiállított trifla naplókat április 30-ig küldhetik be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz az érintettek.
Vágólapra másolva!

Kötelező, de egyben hasznos is a tanfolyam: a földalatti gombák, a gazdanövények és az élőhelyek ismerete mellett a gyűjtés szabályait, a forgalmazást, az ellenőrzést is elsajátíthatják a gyűjtők, sőt még a természetvédelmi vonatkozásokból is vizsgát kell tenni.

Képzést az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület és a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete szervez. Az eredményesen vizsgázóknak a Nébih tanúsítványt és gyűjtési naplót állít ki. A tanúsítvány nem elég, a gyűjtési naplót is érvényesíteni kell, méghozzá minden év április 30-ig.

Vizsga és napló is kell a gyűjtéshez Fotó: Rostás Bianka [origo]

A Nébih honlapjáról letölthető formanyomtatvánnyal együtt a gyűjtési naplókat személyesen vagy postai úton lehet eljuttatni a hivatalhoz. A beérkezett naplókat évszámmal ellátott hologramos matricával validálják, így 2018. április 30-ig érvényesek. Azok a naplók, melyeket tulajdonosaik határidőre nem küldenek meg a hatóságnak, 2017. május 1-jével érvényüket vesztik. Az érvényes gyűjtési naplók listája megtekinthető a Nébih a honlapján.