Az egyik ilyen hagyományos étel a kötött-tészta-leves, amelynek elkészítése bonyolultabb, mint megfőzni egy csomag bolti levestésztát, de aki egyszer megkóstolja, nem felejti el az ízét. Gyerekkorom egyik kedvenc étele ez, amelynek receptje generációról generációra öröklődik a családban.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
A töltelékhez:
Először elkészítjük a tojásból és a lisztből a tésztát. Hozzáadunk egy csipet sót, jól összegyúrjuk. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta, ezután pihentetjük körülbelül 30 percig. Közben elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, ezzel fogjuk megkenni a tésztát. A vöröshagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük, és megdinszteljük a zsírban. Levesszük a tűzről, és kicsit várunk, hogy hűljön a zsír, ezután adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a csípőspaprika-krémet.
Miután pihent a tészta, lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 2 mm-es vastagságúra nyújtjuk, és a felületét megkenjük a langyosra hűlt hagymás-paprikás zsírral. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megkent tésztát félbehajtjuk, és 1,5-2 cm szélességű csíkokat vágunk belőle.
Lazán sodrunk egy kicsit a tésztán, majd kötünk rá egy csomót, és leszakítjuk. Ezt addig folytatjuk, míg az összes tésztából szép kis csomók nem lesznek.
Az elkészült tésztát a húslevesalaplében körülbelül 15-20 percig főzzük. A biztonság kedvéért vágjunk ketté egyet, hogy megnézzük, nem maradt-e fehér, nyers a tészta. Frissen tálaljuk.
Elkészítette: Szakács Orsolya