Akadt egy csokor friss medvehagymám, „valamire csak jó lesz" alapon. Arra gondoltam, hogy finom, olasz sajttal készült spagettit főzök, amibe mindenképpen szerettem volna jól érezhetően belekombinálni a medvehagymát is.
Nem tudtam eldönteni, hogy paradicsomos vagy tejszínes szósz legyen hozzá
– esetleg a kettő együtt –, végül arra jutottam, hogy készítek ilyet is, olyat is. Ha pedig kétfélét, akkor az egyik legyen mediterrán jellegű, paradicsommal és húsgombóccal, a másik pedig kissé skandináv stílusú, tejszínnel és halgombóccal.
A medvehagyma tulajdonságainak ecsetelése helyett ezúttal inkább a pecorino sajtról ejtenék néhány szót. Ez a méltán híres, pikáns, sós, eredetileg juhtejből készült sajt, Olaszország egyik legnépszerűbb terméke. Több fajtája létezik, én most a leginkább Lazio vagy Szardínia tartományban készülő pecorino romanót használtam, amelyet már a római légionáriusok is előszeretettel fogyasztottak. Engem már első kóstolás után magával ragadott, mert nagyszerű íze és állaga okán nemcsak kiváló asztali sajt, hanem kitűnően reszelhető is. Sok ételhez kiválóan illik.
Pecorino helyett használhatunk parmezánt vagy más félkemény vagy kemény sajtot is, de én mindenképpen javaslom a kipróbálását, hiszen már nemcsak sajtboltokban, hanem nagyobb élelmiszerüzletekben is viszonylag könnyedén beszerezhető.
Készítsük el először a húsgombócunkat!
Hozzávalók:
A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha akad a háztartásunkban egy aprítógép. Ha igen, akkor
szórjuk bele a pár darabra tépett zsemlét vagy kenyeret, a fokhagymát, a vöröshagymát és a medvehagymát,
majd együtt jól aprítsuk fel! Gép hiányában áztassuk be tejbe vagy vízbe a kenyérfélénket, majd nyomjuk ki – ebben az esetben jobb szikkadt vagy száraz pékárut használni – majd daraboljuk fel a többi hozzávalónkat a lehető legkisebbre. Mehet hozzá a tojás, a reszelt sajt, a só, a bors és a hús is.
Van, aki a húsgombócokhoz nem tesz se kenyérfélét, se tojást, így is készíthetjük, de én ezt a változatot jobban szeretem. Többféle húst használhatunk, én most darált sertéscombot választottam. Keverjük jól össze, majd gyúrjunk belőle apró húsgombócokat! Forró olajban süssük ki, és tegyük félre.
A paradicsomszósz hozzávalói:
Kevés zsiradékon pároljuk üvegesen csillogóra a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Kevergessük együtt néhány percig, majd tegyük bele a hámozott, felaprított paradicsomot, bazsalikomot, és sózzuk meg egy kissé. Főzzük együtt legalább 15 percig, majd kóstoljuk meg.
Ha édeskésebben szeretjük, adjunk hozzá kevés cukrot, majd mehet bele a medvehagyma
és a ropogósra sült húsgombócok is. Körülbelül még öt percre lesz szüksége a paradicsomos húsgombócunknak, hogy elkészüljön.
Keverjük hozzá a forró, sós vízben főtt spagettinket, és alacsony hőmérsékleten kevergessük együtt még egy percet, hogy a tészta kissé magába szívja a szószt. Fontos, hogy a spagettit ne főzzük szét, hiszen még a paradicsomszószban is puhulni fog. Tálaláskor reszeljünk rá friss pecorino sajtot, és élvezzük az ízeket.
Halgombóc hozzávalói:
Ugyanúgy készítjük, mint a húsgombócot, azzal a különbséggel, hogy hús helyett halfilét használunk, ami lehet édesvízi vagy tengeri is. Mivel darálva nem igazán kapható, ezért nekünk kell ledarálnunk. Tehetjük aprítógépbe is, az is nagyszerűen megoldja ezt a feladatot. Ennél a receptnél viszont
a sajtot nem a halhoz adjuk, hanem később, a szószba kerül bele.
Ha összeállítottuk és kisütöttük a gombócainkat, hozzá is láthatunk a tejszínes szószhoz.
Hozzávalók:
Kevés zsiradékon pároljuk üvegesen fénylőre a vöröshagymát, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, kaprot és medvehagymát. Kevergessük egy keveset, majd mehet bele a tejszín.
Sózzuk, borsozzuk és reszeljük bele a sajtot.
Főzzük együtt körülbelül öt percig, majd helyezzük bele a húsgombócokat. Néhány perc után adjuk hozzá a sós vízben főtt spagettit, kevergessük körülbelül egy percig, hogy a szószt kissé magába szívhassa a tészta, majd lehetőség szerint reszelt pecorino sajttal tálaljuk.