Itt van az új Ászok, ni, most sem fogunk rászokni

arany ászok frissen szürt
Vágólapra másolva!
Azt hiszem, aránylag kevés ember él a Földön, aki fel-felsóhajt, majd vágyakozva elrebegi, hogy hú, de legurítana egy Arany Ászokat. Azért isszuk, mert nincs jobb kéznél.
Vágólapra másolva!

A Dreher tud ennél jobb söröket, igaz, ittunk már tőlük rosszabbat is. Gyenge láger, szalmasárga, kukoricás, pont olyan szomorkás, mint a kőbányai lakótelepek. Ezt az áldatlan állapotot próbálja meg a japánok érdekeltségébe került főzde kicsit felturbózni – itt az Arany Ászok Frissenszűrt.

Itt van az új Ászok, ni, most sem fogunk rászokni Fotó: Csanádi Márton - Origo

A márkanévvé, azaz beleköthetetlenné vált Frissenszűrt kifejezést szerkesztőségileg könnyeztük meg, annyira kívánjuk bele a szóközt, mint egy jó csapolt cseh sört a júliusi délutánokon.

A dobozról hamar kiderül, hogy ezt igazából

nem is Kőbányán főzik, hanem a romániai Ursus valamelyik üzemében.

Ez mondjuk nem vonna le semmit az értékéből, de az összetevőknél ott a kukorica: sajnos elszomorító, hogy még mindig úgy próbálnak minőségibbnek kommunikált söröket eladni, hogy az alaplé ugyanaz a megszokott középszer.

Van habja, csak hamar összeesik Fotó: Csanádi Márton - Origo

A 4,3 alkoholszázalékos Frissenszűrt lényege, hogy nem pasztőrözik, így ízesebb, frissebb eredményt kéne adnia. A szokásos eljárás helyett mikroszűrést alkalmaznak – hatása ugyanaz, csak éppen nem kell felmelegíteni az italt. Idehaza eddig nem találkoztunk ilyennel; nem véletlen, tudtunkkal senki nem használ Magyarországon hasonló berendezést.

Kibontás közben lelkesen szisszen, kiöntéskor

magas, nagy buborékokból álló habot ad, ami másodpercek alatt összeesik.

Színe inkább sárga, mit arany, az illata sokkal élesztősebb az alap Ászoknál, igaz, némi uborkasalátára emlékeztető pamacs belerondít a szaglászásba.

Színe inkább sárga, mint arany Fotó: Csanádi Márton - Origo

Az íze tipikus magyaros láger, nagyon hiányzik belőle a komló karaktere. Sajnos a maláta adta kerek, édeskés köntöst sem tudja magára kapni, az utóíze világosan megmutatja, miből főzték a Frissenszűrtet.

A mezei Arany Ászoknál valóban jobb,

ha úgy adja az élet, hogy e kettő közül kell választani, az újat vegyék. Nem állítjuk, hogy jó, de pont annyival karakteresebb, hogy az összehasonlításból ez jönne ki nyertesen.